Annons

SD-topp utreds för kränkningar efter kritiserad Moskvaresa

SD-toppen Pavel Gamov utreds för kränkningar mot en partikollega. det ska ha skett under en kritiserad resa till Moskva, rapporterar Atonbladet.

Bild:TT

Pavel Gamov, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ledamot i EU-nämnden, utreds för kränkningar mot en kvinnlig partikollega. Det skriver Aftonbladet.

Kränkningarna ska ha skett under en resa till Moskva i mitten av september i år. Enligt flera uppgiftslämnare till tidningen ska han ha använt kränkande tillmälen mot kvinnan och vid ett tillfälle ha bankat på dörren till hennes hotellrum mitt i natten så att väktare tillkallades.

"Hon ringde mig och grät. Hon var helt livrädd", säger Chang Frick, redaktör för den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag, som också var med på resan.

Kvinnan själv säger att hon lämnat en redogörelse till partiet och att hon inte vill säga något mer. Pavel Gamov har sjukskrivit sig och beskedet från Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge är att händelsen utreds men att partiet ännu inte haft möjlighet att prata med riksdagsledamoten.

Själva resan har också blivit föremål för stark kritik. Den bekostades av en stiftelse som leds av den ryske politikern Leonid Slutskij, som sedan 2014 är föremål för sanktioner från USA på grund av den ryska inblandningen i kriget i Ukraina.

"I just det här fallet var det helt uppenbart at hela resan var finansierad av ryska staten", säger Chang Frick till Aftonbladet.

Tidningen har tidigare rapporterat att Pavel Gamov ska ha avråtts från att delta på resan.

"Förhoppningen var att han skulle sjukskriva sig under resten av mandatperioden och bara försvinna i periferin", säger en person med insyn i saken till Aftonbladet. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?