ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

SD svänger – vill ha helt fria skolvinster

  • Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) kommer inte att få någon hjälp av SD-ledaren Jimmie Åkesson när det gäller att begränsa vinstuttag ur friskoleföretag. Foto: Janerik Henriksson/TT, Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraterna slopar kravet på ett vinstförbud i sitt nya skolprogram, som presenteras på tisdagen. Enligt den nya SD-linjen ska skolorna få ta ut vilka vinster de vill.

Di kunde redan för ett år sedan berätta hur Sverigedemokraterna svängt i vinstfrågan.

Efter intensiva uppvaktningar från näringslivet valde partiet att lämna sin tidigare förbudslinje och istället ta strid mot regeringens försök att begränsa välfärdsvinsterna.

När SD nu lägger fram ett nytt skolprogram syns svängningen svart på vitt. I det senaste inriktningsprogrammet från 2011 står det att friskolor inte ska få ta ut några vinster.

SD skriver att det är ”oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar”.

SD varnar i programmet för att svensk skola är på väg att förvandlas till en miljardindustri, där skolföretag tar hem vinster som vilket annat företag som helst.

”Men är skolan verkligen som vilket annat företag som helst? Vi tycker inte det”, står det.

Dessa vinstkritiska formuleringar är helt borttagna i det nya program som partiet presenterar på tisdagen. SD:s skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson anser att de gamla skrivningarna gör sig bäst i pappersåtervinningen.

”Om du har barn kan du använda det där programmet att göra papperssvalor av, det är väldigt inaktuellt”, säger han.

Det enda kravet SD har kvar på friskolorna i det nya programmet är att de avsätter en buffert, så att eleverna ska kunna gå klart terminen om en skola måste läggas ned.

”Har man det får man ta ut vilka vinster man vill, det är som vilket företag som helst”, säger Stefan Jakobsson.

Sverigedemokraternas nya uppfattning är att skolmarknaden är självreglerande.

”De dåliga friskoleenheter som finns kommer att självdö över tid. Man lever på sitt rykte och får en skola dåligt rykte är det ingen som söker sig dit”, säger Stefan Jakobsson.

Di har tidigare berättat hur SD:s svängning om välfärdsvinsterna öppnade dörren för vårdjätten Capio på börsen. Partiet står nu på alliansens sida och kommer att rösta nej till regeringens planer på att begränsa välfärdsvinsterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer