1515

SD störst i ny mätning – S fortsätter nedåt

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti enligt en ny mätning från 

SVT/Novus. Stödet för Socialdemokraterna är det lägsta sedan 2012 med 23,2 procent av väljarstödet, enligt undersökningen.

Foto:Anders Wiklund/TT

SD får i februarimätningen 23,9 procent.

I Novus januarimätning var stödet för S något större än SD:s stöd. Förändringarna sedan förra månaden ligger inom felmarginalen.

”Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant”, säger Novus vd Torbjörn Sjöström, till SVT.

Jämfört med valet 2018 har S rasat 5,1 procentenheter och dess väljare går främst till SD och Vänsterpartiet – som fortsätter uppåt. V får 10,9 procent i undersökningen.

Moderaterna ligger på tredje plats och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren – på 3,9 procent.

Det är 3.098 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 47 procent av det totala antalet tillfrågade som var 5.957 personer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?