1515
Annons

SD stödjer M och KD:s budget

SD stödjer Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag om partierna låter bli att röra a-kassan. Nästa statsminister heter Stefan Löfven, spår Jimmie Åkesson samtidigt. 

"Det är det logiska", säger han. 

Sverigedemokraterna kommer med stor sannolikhet att rösta på Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma reservation i den kommande budgetomröstningen som väntas äga rum nästa onsdag. Beskedet lämnades vid en pressträff på torsdagen. 

“Den har goda förutsättningar att passera genom kammaren som det förslag som har flest röster”, säger Jimmie Åkesson.  

Om Centern och Liberalerna skulle följa sina egna förhandsbesked - och lägga ned sina röster - betyder det att övergångsregeringen kommer att regera på M:s och KD:s framförhandlade budgetalternativ. 

Men Sverigedemokraternas besked levereras med en brasklapp. Orsaken är att man inte har sett den slutligt justerade gemensamma reservationen som offentliggörs på måndagen.

Om Moderaterna och Kristdemokraterna går fram med sänkt a-kassa står partiet berett att ompröva beslutet, varnar Jimmie Åkesson.  

“A-kassan är ett viktigt instrument i en lågkonjunktur . Att vi, mot allt vi tror på, ska gå med på att försämra den när vi går in i en lågkonjunktur är väldigt tveksamt”, säger han. 

Moderaterna har inga skarpa förslag om sänkt a-kassa i denna budgetmotion, men det har KD. Enligt SD-företrädarna är förhandsbeskedet från utskottsbehandlingen att partierna inte rör a-kassan, men negativa överraskningar skulle tvinga Sverigedemokraterna till politisk omprövning.
“Då får vi ta en förnyad diskussion i partiledningen och kanske i hela riksdagsgruppen”, säger partiledare Jimmie Åkesson. 

En av M föreslagen om en nedskärning på äldreomsorgen med drygt 2 miljarder möter också SD-kritik, men förslaget ska vara borta efter förhandlingar med KD. 

Vid en pressträff benade partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt ut motiven bakom att stödja M och KD:s budgetreservation genom att jämföra reformer och besparingar i Moderaternas och Sverigedemokraternas budgetar inom rättsväsendet, försvaret, migrationen, sjukvården, skatter och kommunbidrag. I samtliga fall ligger SD närmare Moderaterna än övergångsbudgeten, konstaterade han. 

Jimmie Åkesson tolkar det som att Moderaterna har varit lyhörda för Sverigedemokraternas politiska krav. 

“Vi bedömer att man vill ha igenom den här politiken och att man har förstått vad som krävs för att få igenom det”, säger han. 

Vad heter nästa statsminister?
“Det logiska är att han heter Stefan Löfven, därför att hans vänsterliberala block har majoritet i riksdagen”, säger Jimmie Åkesson. 

“Han kommer att göra massa skada på fyra år men det är det logiska.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?