Annons

SD sätter press både åt höger och vänster: Kräver höjda pensioner och skrotad pensionsgrupp

Sverigedemokraterna vill höja pensionerna genom att öka pensionsavgiften. Det är ett krav partiet tar med sig i eventuella budgetförhandlingar med M och KD. Samtidigt vill SD att pensionsgruppen skrotas.

”Pensionsgruppen åstadkommer inte något och därför bör den skrotas”, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.Foto:Jack Mikrut (Di) / Amir Nabizadeh (TT)

Debatten om pensionerna tar en ny vändning. 

Sverigedemokraterna går nu ut med kravet att riksdagens pensionsgrupp ska läggas ner.

Anledningen är att gruppen, som SD och V är uteslutna ur, inte lyckas skapa ett hållbart pensionssystem och att pensionerna inte höjs till en tillräckligt hög nivå, anser Oscar Sjöstedt.

”Gruppen är fullkomligt dysfunktionell och lyckas inte lösa några problem. Det enda den lyckats med är att försämra saker, att tvinga folk att jobba längre snarare än att höja och stärka pensionerna”, säger han.

Beskedet innebär att partiet svänger från att tidigare vilja vara en del av pensionsgruppen till att nu vilja upplösa den.

Pensionsgruppen är, mer eller mindre, en helig ko i riksdagen. De förändringar i pensionssystemet som görs, kommer i regel till skott när partierna som ingår i gruppen kommer överens.

De senaste åren har gruppen dock trampat vatten, samtidigt som allt fler röster höjs om höjda pensioner.

Vad borgar för att pensionerna blir bättre om pensionsgruppen skrotas?
”Det finns ju en viss slagsida, möjligen en majoritet, för att i stället gå fram i riksdagen med stärkta pensioner och höjda avgifter”, säger Oscar Sjöstedt.

Vilken majoritet ser du då?
”Det beror på var Socialdemokraterna landar. Men om det bara är vi två som går samman så har man ändå kommit en bra bit på vägen.”

Väljargruppen pensionärer är stor, men även unga uttrycker en stor oro för pensionerna. Att vinna väljare på pensionsfrågan är därmed fullt möjligt.

För Socialdemokraterna är pensionerna en avgörande fråga. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tar varje möjlig chans att uttrycka sin vilja att höja pensionerna. 

För att kunna höja pensionerna vill Ardalan Shekarabi att pensionsavgiften som betalas in till staten höjs från dagens 17,21 till 18,5 procent.

Det skulle kunna höja inkomstpensionen med 6,6 procent, enligt Pensionsmyndigheten. En fin present till Sveriges nuvarande såväl som blivande pensionärer.

Även SD ställer sig bakom en höjning av avgiften till 18,5 procent.

Enligt Oscar Sjöstedt kommer SD ha som ingång i eventuella förhandlingar efter valet 2022 att avgifterna och pensionerna höjs.

”Vill man räkna in våra mandat och vårt stöd för en regeringsbildning och budgetpropositionen behöver man sätta sig ner med oss och prata om pensionssystemet”, säger Oscar Sjöstedt.

Går den inbjudan både åt höger och vänster?
”Ja, men det är ingen hemlighet vilka vi helst vill samverka med under nästa mandatperiod”, säger Oscar Sjöstedt och syftar på M och KD.

Främst är det alltså M och KD, och eventuellt L, som kommer att behöva svälja en avgiftshöjning om de vill samarbeta med SD för att komma till makten.

”Finns det en majoritet för att stärka pensionerna på de här sätten, så sätter det press på det parti som styr. Oavsett vilket det är”, säger Oscar Sjöstedt.

Eftersom även V ställer sig bakom avgiftshöjningen innebär SD:s besked att det finns en majoritet i riksdagen för att höja pensionsavgiften.

Ardalan Shekarabi skulle således kunna förverkliga löftet om att höja pensionerna. Men då måste han gå hand i hand med SD.

Det kan vara svårsmält för S, som gett M, KD och L hård kritik för deras öppnade dörr till SD.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera