Debatten om pensionerna tar en ny vändning.
Sverigedemokraterna går nu ut med kravet att riksdagens pensionsgrupp ska läggas ner.
Anledningen är att gruppen, som SD och V är uteslutna ur, inte lyckas skapa ett hållbart pensionssystem och att pensionerna inte höjs till en tillräckligt hög nivå, anser Oscar Sjöstedt.
”Gruppen är fullkomligt dysfunktionell och lyckas inte lösa några problem. Det enda den lyckats med är att försämra saker, att tvinga folk att jobba längre snarare än att höja och stärka pensionerna”, säger han.
Beskedet innebär att partiet svänger från att tidigare vilja vara en del av pensionsgruppen till att nu vilja upplösa den.
Pensionsgruppen är, mer eller mindre, en helig ko i riksdagen. De förändringar i pensionssystemet som görs, kommer i regel till skott när partierna som ingår i gruppen kommer överens.
De senaste åren har gruppen dock trampat vatten, samtidigt som allt fler röster höjs om höjda pensioner.
Vad borgar för att pensionerna blir bättre om pensionsgruppen skrotas?
”Det finns ju en viss slagsida, möjligen en majoritet, för att i stället gå fram i riksdagen med stärkta pensioner och höjda avgifter”, säger Oscar Sjöstedt.
Vilken majoritet ser du då?
”Det beror på var Socialdemokraterna landar. Men om det bara är vi två som går samman så har man ändå kommit en bra bit på vägen.”
Väljargruppen pensionärer är stor, men även unga uttrycker en stor oro för pensionerna. Att vinna väljare på pensionsfrågan är därmed fullt möjligt.
För Socialdemokraterna är pensionerna en avgörande fråga. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tar varje möjlig chans att uttrycka sin vilja att höja pensionerna.
För att kunna höja pensionerna vill Ardalan Shekarabi att pensionsavgiften som betalas in till staten höjs från dagens 17,21 till 18,5 procent.
Det skulle kunna höja inkomstpensionen med 6,6 procent, enligt Pensionsmyndigheten. En fin present till Sveriges nuvarande såväl som blivande pensionärer.
Även SD ställer sig bakom en höjning av avgiften till 18,5 procent.
Enligt Oscar Sjöstedt kommer SD ha som ingång i eventuella förhandlingar efter valet 2022 att avgifterna och pensionerna höjs.
”Vill man räkna in våra mandat och vårt stöd för en regeringsbildning och budgetpropositionen behöver man sätta sig ner med oss och prata om pensionssystemet”, säger Oscar Sjöstedt.
Går den inbjudan både åt höger och vänster?
”Ja, men det är ingen hemlighet vilka vi helst vill samverka med under nästa mandatperiod”, säger Oscar Sjöstedt och syftar på M och KD.
Främst är det alltså M och KD, och eventuellt L, som kommer att behöva svälja en avgiftshöjning om de vill samarbeta med SD för att komma till makten.
”Finns det en majoritet för att stärka pensionerna på de här sätten, så sätter det press på det parti som styr. Oavsett vilket det är”, säger Oscar Sjöstedt.
Eftersom även V ställer sig bakom avgiftshöjningen innebär SD:s besked att det finns en majoritet i riksdagen för att höja pensionsavgiften.
Ardalan Shekarabi skulle således kunna förverkliga löftet om att höja pensionerna. Men då måste han gå hand i hand med SD.
Det kan vara svårsmält för S, som gett M, KD och L hård kritik för deras öppnade dörr till SD.