1515

SD riktar misstroende mot Löfven

Sverigedemokraterna begär att riksdagen röstar om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (SDe kan inte räkna med stöd från Alliansen. Omröstning sker på fredag.

Sverigedemokraterna riktar misstroende mot Stefan Löfven, förklarar Paula Bieler (SD) efter debatten i riksdagen om ensamkommande barn och unga.

"Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende", säger Bieler.

Paula Bieler motiverar det hela med att statsministern inte har tagit sitt ansvar som ledare och att han inte verkar inse allvaret i det som skett i och med IT-skandalen på Transportstyrelsen och regeringens hantering av det hela.

"Det har varit allt tydligare att informationen har varit mycket nära statsministern själv", säger Bieler.

"Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta".

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger till TT, strax innan SD aviserade att partiet tänker begära misstroende mot statsministern, att Centerpartiet inte kommer att stödja en sådan begäran.

"Vi kommer inte att stödja ett misstroende mot statsministern. Det handlar om att det inte finns tillräckligt starka skäl i dagsläget, vi har inte tillräckligt med information för att det ska vara berättigat", säger Annie Lööf i samband med att hon röstade i kyrkovalet i morse.

Källor i Alliansen har tidigare sagt att Alliansen inte kommer att stödja en misstroendeförklaring från Sverigedemokraterna. 

Under dagen ska Annie Lööf och de övriga ledarna i Alliansen studera de svar som regeringskansliet lämnade in till riksdagens konstitutionsutskott på tisdagen, med anledning av de frågor som KU ställt om informationsgång och annat i regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Annie Lööf kan inte ge något besked om när Alliansen kan tänkas ha kommit fram till beslut om att släppa hotet om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist, eller gå vidare.

För att en begäran om misstroende ska tas upp till behandling måste den backas upp av minst 35 ledamöter. I en omröstning i själva sakfrågan måste minst hälften, 175 ledamöter, av riksdagen rösta för misstroende. Före omröstningen måste ärendet bordläggas några gånger. En omröstning om Löfven kan troligen bli av tidigast på fredag eller början av nästa vecka.

Omröstningen om misstroende mot statsministern, som SD har begärt, kommer att hållas på fredag kl 09.00. Det uppger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, för TT. Det sker efter beslut bland gruppledarna i de övriga partierna och riksdagens kansli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?