1515
Annons

SD-riksdagsledamot hoppar av – går med i nytt parti

Det nya partiet Alternativ för Sverige försökte på torsdagen att hålla en presskonferens i riksdagen genom en avhoppad SD-ledamot.

Men Riksdagsförvaltningen stoppade partiets medverkan och SD-ledamoten uteslöts ur Sverigedemokraterna.

Riksdagsledamoten Olle Felten har uteslutits ur SD, och är nu medlem i det nya partiet Alternativ för Sverige.
Riksdagsledamoten Olle Felten har uteslutits ur SD, och är nu medlem i det nya partiet Alternativ för Sverige.Foto:Erik Simander/TT

Det är bara partier och ledamöter som sitter i riksdagen som får använda riksdagens presscenter. På torsdagen meddelade dock det nya partiet Alternativ för Sverige att de skulle hålla en presskonferens i riksdagen.

Det var SD-ledamoten Olle Felten (SD) som hade bokat lokalen och därigenom bakvägen försökt släppa fram partiet. När det stod klart meddelade Sverigedemokraterna att Felten uteslutits ur partiet.

När Olle Felten inledde sin presskonferens meddelade han att Alternativ för Sverige inte får medverka vid presskonferensen. Partiledaren Gustav Kasselstrand fick nöja sig med att stå utanför presslokalen.

Olle Felten förklarade att han beslutat att lämna SD och gå med i Alternativ för Sverige. Han kritiserade partiet för att slå sönder partiets utskottsarbete genom att så många ledamöter inte får plats på riksdagslistan inför höstens val. En av dem är han själv.

Men han kritiserade också partiet för en partikultur som styrs av maktfullkomlighet och pengar och som präglas av förakt för medlemsdemokrati, utfrysningar, valfusk och mobbningar.

–"Jag ser det nya partiet som en motreaktion mot den negativa strukturen i partiet. Det är ett rakare och tydligare parti som vågar lyfta fram frågor på ett ärligare sätt", sade Olle Felten utan att vilja precisera vad han syftade på.

"Alternativ för Sverige är som SD var för 5-6 år sedan, den konservativa kraft som Sverige så väl behöver", sade han.

Enligt Expressen skickade SD:s riksdagskansli ut ett mejl som uttryckligen förbjöd ledamöter och anställda att besöka Olle Feltens presskonferens.


S: Avtalet med Kakabaveh ligger fast

Socialdemokraterna står fast vid avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh som fått ny aktualitet med anledning av Turkiets nej till en svensk Natoansökan.

Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V).
Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V).Foto:Fredrik Sandberg/TT

I utbyte mot den avgörande rösten i Magdalena Anderssons statsministeromröstning i höstas skrev Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ett avtal med Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V) som utlovade fördjupat samarbete med det politiska partiet PYD i norra Syrien. Avtalet har inte gått obemärkt förbi i Turkiet, som betraktar partiet som en del av terrorstämplade PKK.  

Amineh Kakabaveh sa till Ekot i förra veckan att S inte infriat sin del av uppgörelsen och att hon därför inte kan medverka i avgörande omröstningar. Men, från Socialdemokraternas sida gäller den fortfarande.   

Hittills har Socialdemokraterna som en direkt konsekvens av avtalet med riksdagsledamoten träffat företrädare för den syriska oppositionen och även stått värd för dess interna möten på svensk mark, enligt Kenneth G Forslund (S), ordförande i utrikesutskottet. 

”Min inställning är att vi ska jobba vidare och försöka hitta ett sätt att bli överens om helheten”, säger Kenneth G Forslund. 

Det som har fått motparten på dåligt humör är att kurdiska flyktingar, på grund av bedömningar av Säpo och Migrationsverket, har svårt att få uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

”Det är den diskussionen som vi inte är riktigt överens om”, säger Kenneth G Forslund och pekar på att myndigheters beslut är något som vare sig S eller regeringen kan styra över. 

Att dödförklara avtalet skulle samtidigt kunna vara ett sätt att visa Turkiet god vilja, en värdefull valuta i den strandade Natoprocessen. 

”Det är inget av det som de frågar efter”, säger Kenneth G Forslund. 

Minns Januariavtalet, kan man ha ett avtal när en av parterna har sagt upp det?
”Hon har inte sagt upp det, utan menar att hon inte har fått leverans på en viss del och det innebär att hon inte kommer att rösta på ett visst sätt. Men min uppfattning är att hon är intresserad av att vi ska lösa de sakerna”, säger Kenneth G Forslund. 

Di har sökt Amineh Kakabaveh, som befinner sig utomlands. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?