SD-riksdagsledamot hoppar av – går med i nytt parti
Det nya partiet Alternativ för Sverige försökte på torsdagen att hålla en presskonferens i riksdagen genom en avhoppad SD-ledamot.
Men Riksdagsförvaltningen stoppade partiets medverkan och SD-ledamoten uteslöts ur Sverigedemokraterna.
TT
Text
Riksdagsledamoten Olle Felten har uteslutits ur SD, och är nu medlem i det nya partiet Alternativ för Sverige.Foto:Erik Simander/TT
Det är bara partier och ledamöter som sitter i riksdagen som får använda riksdagens presscenter. På torsdagen meddelade dock det nya partiet Alternativ för Sverige att de skulle hålla en presskonferens i riksdagen.
Det var SD-ledamoten Olle Felten (SD) som hade bokat lokalen och därigenom bakvägen försökt släppa fram partiet. När det stod klart meddelade Sverigedemokraterna att Felten uteslutits ur partiet.
När Olle Felten inledde sin presskonferens meddelade han att Alternativ för Sverige inte får medverka vid presskonferensen. Partiledaren Gustav Kasselstrand fick nöja sig med att stå utanför presslokalen.
Olle Felten förklarade att han beslutat att lämna SD och gå med i Alternativ för Sverige. Han kritiserade partiet för att slå sönder partiets utskottsarbete genom att så många ledamöter inte får plats på riksdagslistan inför höstens val. En av dem är han själv.
Men han kritiserade också partiet för en partikultur som styrs av maktfullkomlighet och pengar och som präglas av förakt för medlemsdemokrati, utfrysningar, valfusk och mobbningar.
–"Jag ser det nya partiet som en motreaktion mot den negativa strukturen i partiet. Det är ett rakare och tydligare parti som vågar lyfta fram frågor på ett ärligare sätt", sade Olle Felten utan att vilja precisera vad han syftade på.
"Alternativ för Sverige är som SD var för 5-6 år sedan, den konservativa kraft som Sverige så väl behöver", sade han.
Enligt Expressen skickade SD:s riksdagskansli ut ett mejl som uttryckligen förbjöd ledamöter och anställda att besöka Olle Feltens presskonferens.
Innehåll från SkandiaAnnons
Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd
Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.
De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.
Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.
Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.
Låt hjärnan vila
– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.
– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.
Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.
– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:
– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.
Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.
– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.
– Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.
– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.
Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.
– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.