1515
Annons

SD presenterar sitt valmanifest

”Det här blir vårt kontrakt med väljarna”, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson. 

När Sverigedemokraterna presenterade sitt valmanifest låg tyngdpunkten på de äldre och sjuka. Partiet går till val på att korta vårdköerna och ett så kallat helhetsgrepp kring de äldres livssituation. 

 

”Det här blir vårt kontrakt med väljarna”, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

När Sverigedemokraterna presenterade sitt valmanifest låg tyngdpunkten på de äldre och sjuka. Partiet går till val på att korta vårdköerna och ett så kallat helhetsgrepp kring de äldres livssituation.

”Vi går till val på en helt ny sjukvårdsreform med en maximal väntetid på 30 dagar. Patienter i Sverige ska vara säkra på att kunna få rätt vård i rätt tid på rätt plats”, säger Per Ramhorn, SD:s talesperson i socialpolitik.

SD upprepade också sin intention att sänka pensionärsskatten. Skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare ska raderas.

”Vi ser pensionsinkomster som inkomst av arbete”, säger Jimmie Åkesson.

Vidare vill partiet sänka bensin- och dieselpriset med 70 öre per liter.

”Vi tycker att det är för dyrt att tanka”, säger SD-ledamoten Martin Kinnunen.

Ytterligare ett förslag i valmanifestet som partiföreträdarna valde att lyfta fram handlar om att hyra fängelseplatser utomlands. Genom en sådan åtgärd hålls kostnaderna nere, enligt SD. Det skulle även vara ett sätt att hantera överbeläggningen som kommer till följd av de skärpta straffen som SD vill införa.

Finansminister Magdalena Andersson (S) främsta kritik mot SD:s valmanifest handlar om finansieringen som enligt ministern inte håller. SD ser stora besparingsmöjligheter inom migration, integration och genom att avveckla Arbetsförmedlingen. Vidare vill partiet trappa ned räntebidraget vid bostadslån.

”Det är klart att SD:s förslag, om det blir verklighet, skulle påverka kommun och landsting på ett väldigt olyckligt sätt”, säger finansministern.

”SD skär hela etableringsersättningen som istället skulle hamna på kommunen och så skär man alla kommunersättningar. De två anslagen man kapar är besparingar på kommunerna som står kvar med kostnaderna. I ett läge där vi får fler barn och äldre leder det till sämre service med större barngrupper i skolan och förskolan”, fortsätter Magdalena Andersson.

Finansministern är också kritisk till att hyra fängelseplatser utomlands.

”Att hyra platser i andra länder har prövats i Norge men har lagts ned. Det var väldigt dyrt och ineffektivt”, säger finansministern. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?