Annons

SD-politiker: SMHI bedriver propaganda

Sverigedemokraterna föreslår i sin budgetmotion att anslaget till SMHI ska sänkas med elva miljoner kronor. Skälet är att partiet anser att SMHI ägnar sig åt "tendensiös opinionsbildning" gällande klimatförändringar, rapporterar Altinget.se.

SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen.
SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen.Bild:TT

Thoralf Alfsson, ledamot i Kalmars kommunfullmäktige och tidigare riksdagsman, har skrivit i sin blogg att "länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår" angående en detaljplan på Öland.

SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen säger till Altinget att den föreslagna budgetkapningen handlar om att renodla SMHI:s verksamhet och tycker att de opinionsbildar i för hög utsträckning.

"Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion", säger han och tillägger att prognoserna är osäkra och att det finns många faktorer som påverkar klimatet.

Men SMHI tillbakavisar påståendet.

"Vi är en expertmyndighet och det vi tar fram är vetenskapliga underlag som politiker och beslutsfattare får ta del av, vi drar inte speciellt mycket egna slutsatser, propaganda ägnar vi oss absolut inte åt", säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI, till TT.

I slutet av december fick SMHI ett nytt regleringsbrev av regeringen som slår fast att SMHI ska få över 227.101.000 i anslag 2017, vilket är drygt elva miljoner kronor mer än förra året.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?