ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

SD öppnar för marknadshyror

  • Foto: TT

Sverigedemokraterna är öppna för att fasa in marknadshyror och vill även se nya åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det uppger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Moderaterna vill ta initiativ till en ny stor bostadsreform om alliansen vinner valet nästa år. På partiets stämma tidigare i höstas beslutade ombuden att M ska verka för ett nytt, mindre reglerat hyressättningssystem.

Sverigedemokraterna har i dag inget förslag om marknadshyror, men Oscar Sjöstedt säger till Di att han är beredd att diskutera åtgärder som går i den riktningen.

”Ett sätt att göra det är att säga att man bara avreglerar på nyproduktion”, säger han.

En annan variant är att man successivt fasar in en friare hyressättning även i det äldre beståndet, under förutsättning att det sker stegvis.

”Det gör det mer intressant och skulle i så fall vara en förutsättning”, säger Oscar Sjöstedt.

Enligt Oscar Sjöstedt kan det även behövas andra åtgärder som ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Som exempel lyfter han fram reglerna för uppskov av reavinstskatten.

”Uppskovsreglerna kanske man skulle kunna förlänga, det tycker jag att man skulle kunna titta på”, säger han.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare ett förslag om att långsamt trappa ned ränteavdragen och vill även skrota regeringens byggsubventioner.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer