Hoppa till innehållet

Annons

SD öppnar för marknadshyror

Sverigedemokraterna är öppna för att fasa in marknadshyror och vill även se nya åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det uppger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Bild: TT

Moderaterna vill ta initiativ till en ny stor bostadsreform om alliansen vinner valet nästa år. På partiets stämma tidigare i höstas beslutade ombuden att M ska verka för ett nytt, mindre reglerat hyressättningssystem.

Sverigedemokraterna har i dag inget förslag om marknadshyror, men Oscar Sjöstedt säger till Di att han är beredd att diskutera åtgärder som går i den riktningen.

”Ett sätt att göra det är att säga att man bara avreglerar på nyproduktion”, säger han.

En annan variant är att man successivt fasar in en friare hyressättning även i det äldre beståndet, under förutsättning att det sker stegvis.

”Det gör det mer intressant och skulle i så fall vara en förutsättning”, säger Oscar Sjöstedt.

Enligt Oscar Sjöstedt kan det även behövas andra åtgärder som ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Som exempel lyfter han fram reglerna för uppskov av reavinstskatten.

”Uppskovsreglerna kanske man skulle kunna förlänga, det tycker jag att man skulle kunna titta på”, säger han.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare ett förslag om att långsamt trappa ned ränteavdragen och vill även skrota regeringens byggsubventioner.


Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera