1515
Annons

SD öppnar för marknadshyror

Sverigedemokraterna är öppna för att fasa in marknadshyror och vill även se nya åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det uppger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Bild:TT

Moderaterna vill ta initiativ till en ny stor bostadsreform om alliansen vinner valet nästa år. På partiets stämma tidigare i höstas beslutade ombuden att M ska verka för ett nytt, mindre reglerat hyressättningssystem.

Sverigedemokraterna har i dag inget förslag om marknadshyror, men Oscar Sjöstedt säger till Di att han är beredd att diskutera åtgärder som går i den riktningen.

”Ett sätt att göra det är att säga att man bara avreglerar på nyproduktion”, säger han.

En annan variant är att man successivt fasar in en friare hyressättning även i det äldre beståndet, under förutsättning att det sker stegvis.

”Det gör det mer intressant och skulle i så fall vara en förutsättning”, säger Oscar Sjöstedt.

Enligt Oscar Sjöstedt kan det även behövas andra åtgärder som ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Som exempel lyfter han fram reglerna för uppskov av reavinstskatten.

”Uppskovsreglerna kanske man skulle kunna förlänga, det tycker jag att man skulle kunna titta på”, säger han.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare ett förslag om att långsamt trappa ned ränteavdragen och vill även skrota regeringens byggsubventioner.Hemnet: Fortsatt återhämtning för boprisförväntningarna

Foto:Hasse Holmberg

Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet fortsätter att återhämta sig från de rekordlåga nivåerna i början av april.

Det visar Hemnets köparbarometer för juni, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi får en tillbakastuds, vilket är ganska väntat med tanke på att bostadspriserna återhämtat sig efter det inledande fallet, börserna har studsat upp kraftigt och vi har en allmänt ökad optimism kring pandemin och ekonomin. Med detta sagt är prisförväntningarna fortfarande på väldigt låga nivåer, så man kan långt ifrån andas ut ännu, men det är en positiv indikation”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar 17 procent med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, upp från 13 procent för en månad sedan. Andelen som tror på sjunkande priser minskar samtidigt till 46 procent från 52 procent.

”Stigande prisförväntningar bland köparna brukar vara en bra indikation på att efterfrågan kan öka, vilket är väldigt viktigt i den situation vi har nu med ett rekordhögt utbud av bostadsrätter och där utbudet sannolikt kommer att vara högt även under sommaren och i början av hösten. Även om förväntningarna är på låga nivåer är riktningen upp tydlig. Det är helt klart en ljusning på bostadsmarknaden de senaste veckorna”, säger Erik Holmberg. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?