1515

SD öppnar för att släppa fram ny Löfven-regering

SD:s gruppledare Mattias Karlsson öppnar för att släppa fram Stefan Löfven ännu en mandatperiod och lägga ned rösterna i en kommande statsministeromröstning. ”Vi är öppna för den möjligheten”, säger han till Di.

Foto:Amanda Lindgren

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att SD – precis som alliansen – kommer att rösta nej till Stefan Löfven som ny statsminister efter valet.

Men vid en utfrågning på Di:s scen i Almedalen på onsdagen kom ett annat besked från partiets gruppledare Mattias Karlsson.

”Vi kan inte tänka oss att vare sig aktivt stödja eller aktivt avsätta en statsminister utan att veta vad alternativet blir”, sa han.

Utfrågningen hölls av Di:s politiska redaktör PM Nilsson, som frågade Mattias Karlsson om SD kan komma att lägga ned sina röster så att Stefan Löfven får sitta kvar.

”Det är ett tänkbart alternativ, absolut”, svarade han.

När Di träffade Mattias Karlsson efter utfrågningen upprepade han att alliansen inte kan ta för givet att SD röstar nej till Stefan Löfven i statsministeromröstningen efter valet.

”Det beror helt och hållet på vilken politik som de olika kandidaterna kan tänkas stå för. Vi är öppna för att lägga ned vår röst”, säger han.

Kravet från SD för att stödja en moderat statsministerkandidat är enligt Mattias Karlsson att Centerpartiet hålls borta från migrationspolitiken.

”Om inte vi blir försäkrade om att de inte får inflytande över migrationspolitiken, utan om det ska lämnas som en helt en öppen fråga, då blir det väldigt svårt för oss att aktivt bidra till att Ulf Kristersson blir statsminister”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?