ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SD-målet: Var fjärde röst 2018

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson siktar på att få 20–25 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018. Lyftet är tänkt att ske med hjälp av partiets vallöfte: totalstopp för asylansökningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I en intervju med Reuters avslöjar SD-ledaren partiets invandringspolitiska ställning inför i 2018 års valrörelse:

”Vår vision är ett nollmål för asylbaserad immigration”, säger Jimmie Åkesson till Reuters.

I dagsläget pekar opinionsundersökningar på ett väljarstöd omkring 17 procent för SD, enligt Reuters. Det innebär en framryckning från valresultatet 13 procent 2014.

SD:s nya målsättning på 20–25 procent av rösterna 2018 innebär att partiet inom två år tar sikte på att bli jämnstort med Socialdemokraterna och Moderaterna. De senare är också de två partier som läcker flest väljare till SD.

Med bortåt var fjärde väljare bakom SD skulle övriga partier tvingas bryta sin utfrysning av partiet i riksdagen, hävdar Jimmie Åkesson.

”Det blir svårt att stänga oss ute. Vi kan till och med bli det största partiet efter valet”, säger han till Reuters.

SD-ledaren upprepar att han helst ser ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, samt att partiet inte kräver ministerposter i ett sådant samarbete.

Jimmie Åkesson tolkar också allianspartierna som att de närmat sig en mer öppen inställning till samarbete med SD.

”Signalen vi får från… allianspartierna är att de är redo att i en eller annan form söka vårt stör för att kunna forma en regering”, säger han till Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies