Annons

SD-målet: Var fjärde röst 2018

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson siktar på att få 20–25 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018. Lyftet är tänkt att ske med hjälp av partiets vallöfte: totalstopp för asylansökningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Bild:Claudio Bresciani/TT

I en intervju med Reuters avslöjar SD-ledaren partiets invandringspolitiska ställning inför i 2018 års valrörelse:

”Vår vision är ett nollmål för asylbaserad immigration”, säger Jimmie Åkesson till Reuters.

I dagsläget pekar opinionsundersökningar på ett väljarstöd omkring 17 procent för SD, enligt Reuters. Det innebär en framryckning från valresultatet 13 procent 2014.

SD:s nya målsättning på 20–25 procent av rösterna 2018 innebär att partiet inom två år tar sikte på att bli jämnstort med Socialdemokraterna och Moderaterna. De senare är också de två partier som läcker flest väljare till SD.

Med bortåt var fjärde väljare bakom SD skulle övriga partier tvingas bryta sin utfrysning av partiet i riksdagen, hävdar Jimmie Åkesson.

”Det blir svårt att stänga oss ute. Vi kan till och med bli det största partiet efter valet”, säger han till Reuters.

SD-ledaren upprepar att han helst ser ett regeringssamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna, samt att partiet inte kräver ministerposter i ett sådant samarbete.

Jimmie Åkesson tolkar också allianspartierna som att de närmat sig en mer öppen inställning till samarbete med SD.

”Signalen vi får från… allianspartierna är att de är redo att i en eller annan form söka vårt stör för att kunna forma en regering”, säger han till Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?