1515
Annons

Sd-ledaren: 20–30 procent är ett rimligt resultat

Sverigedemokraterna kan rimligen få mellan 20 och 30 procents stöd, säger Jimmie Åkesson i samband med att han röstar i Stockholm.

Han säger att han kan komma till SVT:s valvaka – om SVT säger att man gjort fel.

Foto:Amanda Lindgren

Åkesson röstade under söndagseftermiddagen i Stockholms stadshus. Utanför möttes han av ett samlat pressuppbåd.

"Vi kommer att göra ett bra val. Allt tyder på det, allt tyder på att vi ökar väldigt mycket", säger SD-ledaren till TT, och påpekar samtidigt att det har varit stora skillnader mellan olika opinionsmätningar.

"De som har varit bäst på att mäta oss i tidigare val ger oss runt 25 procent. Om vi får så mycket vet jag inte, det vågar jag inte säga, men jag har sagt under hela valrörelsen att 20 till 30 procent är ett rimligt valresultat för vår del och jag tror att det är möjligt.

Efter den uppmärksammade partiledardebatten i SVT i fredags har Jimmie Åkesson beslutat att inte delta i public service-bolagets valvaka. Men han kan ändra sig.

"Det är fortfarande upp till SVT om jag ska vara det eller inte. De kan fortfarande medge att de tog ett förhastat beslut när de tog avstånd från vår integrationspolitik i slutdebatten två dagar före valet, men inget tyder på att de kommer att göra det. Och då kommer jag inte att medverka där."

Det var efter att Åkesson inlett ett anförande om hur utrikes födda ska få jobb med att säga att de "inte är svenskar" och "inte passar in i Sverige" som SVT tog avstånd, utifrån en tolkning av demokratiparagrafen i tv- och radiolagen.

Åkesson anser att SVT krishanterar genom att ljuga om vad han sade. I debatten fortsatte han sitt anförande med att säga att man "måste få förutsättningar att bli svensk".

"Det SVT sysslat med nu är valpåverkan", säger Åkesson.

När Jimmie Åkesson sammanfattar valrörelsen lyfter han diskussionen om påverkansoperationer och falska nyheter.

"De som har skrikit högst om detta, Socialdemokraterna, har ägnat hela valrörelsen åt att ljuga om andra partier och sprida "fake news". Det har präglat valrörelsen och gett en ganska bitter ton till den."

Han säger också att partiet under valrörelsen utsatts för hot och våld och att han beklagar det.

"Det är en tråkig utveckling att det är så, och jag hoppas att när vi vaknar upp i morgon att vi kan respektera valresultatet."

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera