1515

Sd-ledaren: 20–30 procent är ett rimligt resultat

Sverigedemokraterna kan rimligen få mellan 20 och 30 procents stöd, säger Jimmie Åkesson i samband med att han röstar i Stockholm.

Han säger att han kan komma till SVT:s valvaka – om SVT säger att man gjort fel.

Foto:Amanda Lindgren

Åkesson röstade under söndagseftermiddagen i Stockholms stadshus. Utanför möttes han av ett samlat pressuppbåd.

"Vi kommer att göra ett bra val. Allt tyder på det, allt tyder på att vi ökar väldigt mycket", säger SD-ledaren till TT, och påpekar samtidigt att det har varit stora skillnader mellan olika opinionsmätningar.

"De som har varit bäst på att mäta oss i tidigare val ger oss runt 25 procent. Om vi får så mycket vet jag inte, det vågar jag inte säga, men jag har sagt under hela valrörelsen att 20 till 30 procent är ett rimligt valresultat för vår del och jag tror att det är möjligt.

Efter den uppmärksammade partiledardebatten i SVT i fredags har Jimmie Åkesson beslutat att inte delta i public service-bolagets valvaka. Men han kan ändra sig.

"Det är fortfarande upp till SVT om jag ska vara det eller inte. De kan fortfarande medge att de tog ett förhastat beslut när de tog avstånd från vår integrationspolitik i slutdebatten två dagar före valet, men inget tyder på att de kommer att göra det. Och då kommer jag inte att medverka där."

Det var efter att Åkesson inlett ett anförande om hur utrikes födda ska få jobb med att säga att de "inte är svenskar" och "inte passar in i Sverige" som SVT tog avstånd, utifrån en tolkning av demokratiparagrafen i tv- och radiolagen.

Åkesson anser att SVT krishanterar genom att ljuga om vad han sade. I debatten fortsatte han sitt anförande med att säga att man "måste få förutsättningar att bli svensk".

"Det SVT sysslat med nu är valpåverkan", säger Åkesson.

När Jimmie Åkesson sammanfattar valrörelsen lyfter han diskussionen om påverkansoperationer och falska nyheter.

"De som har skrikit högst om detta, Socialdemokraterna, har ägnat hela valrörelsen åt att ljuga om andra partier och sprida "fake news". Det har präglat valrörelsen och gett en ganska bitter ton till den."

Han säger också att partiet under valrörelsen utsatts för hot och våld och att han beklagar det.

"Det är en tråkig utveckling att det är så, och jag hoppas att när vi vaknar upp i morgon att vi kan respektera valresultatet."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?