Annons

SD-ledamot åtalas för förskingring

SD:s riksdagsledamot Anders Forsberg åtalas för grov förskingring under sin tid som kassör i partiets Skaraborgsdistrikt.
Han har dock inga planer på att ta "time out" från riksdagen, uppger Dagens Nyheter.

I ett sms till bland andra TT skriver Forsberg att "mitt agerande har varit direkt förkastligt och jag är medveten om att jag gjort fel i sak och brustit i förtroende". Han betonar dock att de medel under de aktuella åren som nyttjats från distriktets sparkonto har betalats tillbaka samma år.

I ett sms till DN skriver Forsberg också att han inte har för avsikt att ta time out från sitt riksdagsarbete.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har Forsberg, som varit kassör i partiets distrikt, fört över 1,1 miljoner kronor från partiets kassa i Skaraborg till det egna företaget under åren 2013–2015. Brottsrubriceringen i åtalet är grov förskingring eller, i andra hand, grov trolöshet mot huvudman. I tredje hand yrkar åklagaren på att Forsberg ska dömas för olovligt förfogande.

Forsberg påpekar att han bedriver ett jordbruk och att likviditeten tidvis varit ansträngd under en omställning då jordbruket kompletterades med andra verksamheter.

Riksdagsledamoten uppger att han aldrig haft som uppsåt att tillskansa sig medel eller skada distriktet. Han anser också att partidistriktet aldrig lidit någon ekonomisk skada eller riskerat sina likvida medel.

Att brotten är grova motiverar vice chefsåklagare Henric Fagher med att den åtalade missbrukat en förtroendeställning, använt sig av vilseledande bokföring, att det gällt stora summor och att han gjort det systematiskt över tid, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten..

Om Forsberg fälls för någon av de två första åtalspunkterna ska tingsrätten pröva om han ska skiljas från uppdraget som riksdagsledamot.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?