Annons

SD hyllar beslutet: ”Början på en tillnyktring”

Sverigedemokraterna ser möjligheter i att skapa en allians med M, KD och L i energifrågan. Målet är att säkra kärnkraftens framtid.

”Det här kan vara början på en tillnyktring i svensk energipolitik”, säger partiets energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson (SD).
Mattias Bäckström Johansson (SD).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna välkomnar Moderaternas och Kristdemokraternas besked om att lämna energiöverenskommelsen.

”Man måste få till ett omtag om det ska vara något som kan stå sig över en längre tidsperiod. Det är ironiskt att avsikten med överenskommelsen var att den skulle hålla över fler mandatperioder, nu håller den inte tidsmässigt ens över en”, säger Mattias Bäckström Johansson.

SD ser nu framför sig att partiet tillsammans med M, KD och Liberalerna kan gå framåt gemensamt i kärnkraftsfrågan.

”Det här kan vara början på en tillnyktring i svensk energipolitik. Det har varit lite utav ett par förlorade år. Man har inte varit öppna för att titta på alla fossilfria alternativ, nu öppnas möjligheter för att ta steg i rätt riktning”, säger Mattias Bäckström Johansson.

I november gick trion M, KD och L gemensamt ut med skisserna till en ny energiöverenskommelse där alla partier är inbjudna till samtal. 

Då var M och KD bundna av den gamla överenskommelsen, så är inte längre fallet. Det öppnar en dörr för SD att ta mark i energifrågan, anser Mattias Bäckström Johansson. 

Det finns en samsyn mellan M, KD, L och SD i frågan om att driva kärnkraften vidare. Nu är frågan vad partierna kan åstadkomma via riksdagen för att runda regeringen under den här mandatperioden. 

Konstellationens enighet bäddar också för samarbeten framåt där regeringen kommer att pressas av de fyra partierna, säger Mattias Bäckström Johansson. 

”Det är uppenbart att man har en stor uppförsbacke i och med att man kommer åka på nederlag i kammaren i omröstningar kopplade till de här frågorna.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?