1515

SD hyllar beslutet: ”Början på en tillnyktring”

Sverigedemokraterna ser möjligheter i att skapa en allians med M, KD och L i energifrågan. Målet är att säkra kärnkraftens framtid.

”Det här kan vara början på en tillnyktring i svensk energipolitik”, säger partiets energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson.

Mattias Bäckström Johansson (SD).
Mattias Bäckström Johansson (SD).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna välkomnar Moderaternas och Kristdemokraternas besked om att lämna energiöverenskommelsen.

”Man måste få till ett omtag om det ska vara något som kan stå sig över en längre tidsperiod. Det är ironiskt att avsikten med överenskommelsen var att den skulle hålla över fler mandatperioder, nu håller den inte tidsmässigt ens över en”, säger Mattias Bäckström Johansson.

SD ser nu framför sig att partiet tillsammans med M, KD och Liberalerna kan gå framåt gemensamt i kärnkraftsfrågan.

”Det här kan vara början på en tillnyktring i svensk energipolitik. Det har varit lite utav ett par förlorade år. Man har inte varit öppna för att titta på alla fossilfria alternativ, nu öppnas möjligheter för att ta steg i rätt riktning”, säger Mattias Bäckström Johansson.

I november gick trion M, KD och L gemensamt ut med skisserna till en ny energiöverenskommelse där alla partier är inbjudna till samtal. 

Då var M och KD bundna av den gamla överenskommelsen, så är inte längre fallet. Det öppnar en dörr för SD att ta mark i energifrågan, anser Mattias Bäckström Johansson. 

Det finns en samsyn mellan M, KD, L och SD i frågan om att driva kärnkraften vidare. Nu är frågan vad partierna kan åstadkomma via riksdagen för att runda regeringen under den här mandatperioden. 

Konstellationens enighet bäddar också för samarbeten framåt där regeringen kommer att pressas av de fyra partierna, säger Mattias Bäckström Johansson. 

”Det är uppenbart att man har en stor uppförsbacke i och med att man kommer åka på nederlag i kammaren i omröstningar kopplade till de här frågorna.”


Innehåll från PegasystemsAnnons

Så hjälper Pegasystems företag att genomföra en digital transformation: ”Fånga den värdeskapande processen”

Sofie Bergbom, Sales Director på Pegasystems.
Sofie Bergbom, Sales Director på Pegasystems.

För att överleva och gå stärkt ur den pågående digitaliseringen måste företag fokusera på att digitalisera sin värdeskapande process.

– Det är inte längre ”business as usual”. Den omstöpning som nu pågår och den konkurrenssituation som de flesta bolagen har gör att de måste förändras oerhört mycket snabbare än tidigare. Det kan vi hjälpa dem att göra med vår plattform, säger Sofie Bergbom, Sales Director på Pegasystems. 

Att ha effektiva informationssystem blir allt viktigare i alla verksamheter. Pegasystems har utvecklat en skalbar och innovativ plattform med ”low-code” som i dag används för att hjälpa ledande företag att snabbt lösa komplexa problem och dessutom att göra dem beredda på oväntade och snabba förändringar. 

Pegas plattform gör det också möjligt att automatisera klassiska affärsprocesser, förbättra marknadsföring och med hjälp av AI förbättra kundhantering och lyfta den till en helt ny nivå.

– Det handlar om att få ut ett ökat värde i sina processer på kortare tid, som till exempel Time To Market. Då krävs en snabbare omställning och en flexibilitet för att kunna möta de ständigt ökade kraven som man ibland inte ens vet hur de kommer att se ut, förklarar Sofie Bergbom. 

Pega jobbar nära partners

Pega har funnits i Norden i mer än tio år. För närvarande har man över 40 egna medarbetare men man jobbar också nära sina partners, inom bland annat sälj, leverans och customer success. 

Mårten Nilsson är Director Solutions Strategist Manufacturing på Pega.

– Kan vi fånga den värdeskapande processen i ett företag som vill digitaliseras så kan vi med vår teknik orkestrera människorna och IT-systemen som ska hjälpa till. Då får vi en effektiv digital transformation med en väldig operationell effektivitet eftersom vi bara pratar bara med IT-systemen när de behövs och bara involvera de människor som behövs, säger han.

Begreppet ”low code” är centralt i Pegas strategi.

– Det innebär att man mycket bredare förankrar projekt och låter IT-avdelningen direkt samarbeta med affärsägarna runt utveckling, testning och utrullning av applikationer. Det gör att utveckling och förändring av system blir mycket lättare och problemet med att applikationer ofta känns gamla redan när de rullas ut försvinner, förklarar Mårten Nilsson.

Pega hjälpte Sveriges a-kassor

Pega jobbar i dag med ledande företag inom många sektorer, som bank och finans men också myndigheter. 

När Sveriges a-kassor behövde förbättra tjänsterna till medlemmarna och skapa en mer effektiv och korrekt ärendehanteringsprocess, byggde man ett partnerskap med Pega. 

Nu är de olika a-kassorna förenade i en sammanhållen IT-plattform som möjliggör återanvändning och specialisering mellan a-kassorna, rättssäkerhet och förutsägbarhet samt en web-baserad, digital upplevelse för såväl medlemmar som administratörer. Den möjliggörande digitala infrastrukturen, där medlemmarna satts i centrum, fungerar som stöd för kundtjänsten, betalningarna, portalerna och ärendena, och förenar de 25 a-kassorna till en gemensam vy och en sanning.

– Med Pega kan Sveriges 25 a-kassor stötta och hjälpa medborgarna snabbare och personligare i en svår tid. Samtidigt som tid frigörs för handläggarna kan man ta ägarskap för förändringar utan att ta in extern hjälp, säger Tomas Eriksson, CEO på Sveriges a-kassor. 

Läs mer på www.pega.com

Mer från Pegasystems

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pegasystems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?