1515

"SD har inte gjort upp med sin historia"

Jan Björklund höll ett ideologiskt laddat tal i Almedalen och riktade kritik mot såväl Socialdemokraterna som Sverigedemokraterna. Temat för talet var den egna värderingsresan och klyftorna mellan inrikes och utrikes födda.

Bild:Jack Mikrut

Jan Björklund inledde med att tala om sommarlovet och att de möjligheter han själv kan ge sina barn är större än de hans egna föräldrar kunde ge honom.

”Men för många människor i Sverige är sommaren något helt annat än en frihetstid. Ofriheten ökar när sommaren kommer. Jag tänker på flickorna som reser till sina föräldrars hemländer på sommaren med en ångestklump i magen. 'Tänk om jag blir bortgift?'”, säger Jan Björklund från scenen.

Just klyftan mellan inrikes och utrikes födda var det stora temat för kvällen.

"Den stora uppgiften för Sverige under överskådlig tid är att bekämpa klyftorna. Ingen uppgift är större. Det viktiga är inte varifrån du kommer, utan vart du är på väg. Din bakgrund ska inte avgöra din framtid.”

Han passade också på att vara självkritisk mot den egna regeringstiden.

”Det finns fog för självrannsakan inom de borgerliga partierna. Vi har varit för dåliga på att se och beskriva samhällets klyftor.”

Socialdemokraterna och Stefan Löfven var ett av huvudmålen som Jan Björklund riktade kritik mot.

"Stefan Löfven bevarar ringmuren kring arbetsmarknaden, en K-märkt installation från socialdemokratiskt 1950-tal. Det är så klyftor skapas."

Även Sverigedemokraterna fick sig en känga av Liberalernas partiledare.

"Sverigedemokraterna är ett parti som fortfarande har en fot kvar i den rasistiska myllan. De har inte gjort upp med sin historia."

Jan Björklund upprepade också sitt löfte om att inte medverka till att Sverigedemokraterna ska få inflytande över regeringspolitiken.

"Jag kan inte bli mer övertygad. Vi  kommer aldrig att medverka till att ge Sverigedemokraterna makt över regeringspolitiken i vårt land."

Han avrundade sedan talet med att sammanfatta sin egen värderingsresa.

”Socialt ansvar utan socialism. Individuell frihet utan egoism. Social välfärd utan kollektivism. Dessa socialliberala värderingar vill jag tillsammans med mina partivänner förverkliga i Sverige. För alla ska med – på riktigt."

Under måndagen presenterade Liberalerna totalt 34 förslag för att vända utvecklingen med växande klyftor. Bland annat fler enkla jobb med lägre startlön, medborgarskapsprov med språk- och samhällskunskapstest, etableringsstopp för religiösa friskolor och en uppblandning av upplåtelseformer där hyresrätter i miljonprogram ska ombildas till bostadsrätter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?