1515

SD ger inga besked om skarpa regeringskrav

Sverigedemokraterna tänker inte meddela om man vill ha ministerposter i en eventuell högerregering. Partiet vill ha inflytande i förhållande till sin storlek.

Foto:Amir Nabizadeh/TT

”Med risk för att göra er besvikna kommer jag i dag inte ge er några svar på vilka skarpa krav vi kommer att ställa för att släppa fram en statsministerkandidat eller släppa fram en budget”, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en pressträff.

Han säger vidare att statsrådsposter aldrig varit ett självändamål för partiet utan det är inriktningen på politiken som är det viktiga.

”Vi kan samtidigt konstatera att om vi skulle ingå i ett regeringsunderlag utan poster så ställer det avsevärt högre krav på de partier som ingår i regeringsunderlaget”, säger Åkesson.

På pressträffen deltar även gruppledare Henrik Vinge och partisekreterare Richard Jomshof. Vinge säger att ett omfattande arbete pågår i SD för att få genomslag för partiets politik efter nästa val.

SD har varit ett omskrivet parti på sistone efter att Liberalerna valt väg i regeringsfrågan och meddelat hur de ser på att samtala med olika partier efter valet 2022.

Jimmie Åkesson har dock varit tydlig med att SD inte kommer att tumma på krav inom migrations- och rättspolitiken för att släppa fram en regering med Liberalerna.

I en intervju med TT har han sagt att om L får genomslag för sin politik i en högerregering blir ”det konservativa alternativet som skulle vara ett riktigt alternativ för väljarna inför nästa val mer liberalt och därmed lite sämre.”

Åkesson har också sagt att han vill ha ett avtal med Moderaterna och Kristdemokraterna om sakpolitik före en eventuell statsministeromröstning, eftersom ”det gör det ju lättare både för oss och för andra att veta vad som gäller”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?