1515

Schymans krav för att stödja ny S-regering

Feministiskt initiativ vill se en ny S-ledd regering efter nästa val. Men stödet är inte gratis och det blir svårt att göra upp över blockgränsen, enligt partiets talesperson Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman (FI).
Gudrun Schyman (FI).Bild:Janerik Henriksson/TT

Di rapporterade tidigare i veckan om de stora politiska låsningarna inför nästa val och hur partierna just nu blockerar varandra.

Om Feministiskt initiativ (Fi) lyckas ta sig in i riksdagen kommer nya krav som ytterligare kan komplicera en ny regeringsbildning.

Enligt Gudrun Schyman, den ena av partiets två talespersoner, är Fi redo att backa upp en S-ledd regering – men stödet kommer inte att vara gratis.

”Om vi ska ge en regering vårt stöd, så vill vi naturligtvis diskutera politikens innehåll och ha inflytande över den”, säger hon.

Fi vill bland annat se en omläggning av den ekonomiska politiken, med höjda inkomstskatter, höjda bolagsskatter och skrotade rut- och rot-avdrag.

Partiet vill även införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön och anser att fasta anställningar på heltid ska gälla på hela arbetsmarknaden.

Gudrun Schyman är visserligen kritisk till blockpolitiken, men tror att det skulle bli svårt att göra upp Liberalerna och framför allt Centerpartiet.

”För vår del så ser jag uppenbara svårigheter, om vi tittar på den ekonomiska politiken”, säger hon.

”Det är väl i så fall Liberalerna. Om det socialliberala stråket får en större tyngd, vilket kanske kan bli effekten av den partiledardebatt som nu pågår i partiet, så kanske det finns tydligare öppningar där”, fortsätter hon.

Förutom ekonomin lyfter Gudrun Schyman fram välfärden och pensionsfrågan som exempel på områden där partiet kräver inflytande.

Till det kommer flyktingpolitiken, där hon riktar hård kritik mot regeringens åtstramningar.

”Det är en politik som är fjärran från den vi har, så den hade vi absolut inte kunnat stödja”, säger hon.

Feministiskt initiativ finns i dag representerade i 13 svenska kommuner och är bland annat med och styr i Stockholm och Göteborg. Och där är det S, V och MP som partiet samarbetar med.

”Det har ju att göra med att de har en medvetenhet om de strukturella frågorna på ett annat sätt än de borgerliga partierna har”, säger Gudrun Schyman.

Stödet för Fi har under våren legat ganska stabilt runt 2,5 procent, vilket är betydligt bättre än motsvarande period inför valet 2014 när stödet låg runt 1-1,5 procent, enligt Ipsos mätningar.

Förra valet slutade med en stor besvikelse, då Fi fick 3,1 procent, men Gudrun Schyman anser att förutsättningarna är betydligt bättre den här gången.

”Jag tror att de är väldigt goda. Vi har ett opinionsläge redan nu som är betydligt bättre än vi har haft någonsin tidigare, så vi har ett helt annat utgångsläge när valrörelsen börjar”, säger hon.

Även om målet är att få inflytande över rikspolitiken efter valet 2018 har Feministiskt initiativ i dag inga krav på att själva få ingå i en ny S-ledd regering.

”Vi har inte diskuterat regeringsmedverkan över huvud taget och jag är inte säker på att vi kommer att göra det heller. Utan jag tror att vi kommer att föra en diskussion om vilket regeringsalternativ som vi vill stödja”, säger Gudrun Schyman.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?