Annons

Schweizarna kan rösta bort öppna EU-gränser

Den 27 september går schweizarna till valurnorna för att rösta om att behålla eller omförhandla ett avtal med EU som möjliggör rörelsefrihet mellan landet och unionen, rapporterar brittiska Express

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Omröstningen kommer i kölvattnet av en växande skepsis mot Bryssel i Schweiz, och oavsett vad valresultat blir kommer skepsisen att växa, säger Reto Foellmi, professor i nationalekonomi vid universitetet i St Gallen, till Express. 

”Generellt sett så har andelen av befolkningen som vill gå med i EU kraftigt minskat sedan 90-talet”, säger han till tidningen. 

Högerpopulistiska schweiziska folkpartiet kampanjar för att rösta bort avtalet, med motiveringen att det leder till att landet förlorar kontroll över sin migrationspolitik.  

Opinionssiffror visar dock att det lutar åt att avtalet om fri rörlighet mellan EU och Schweiz kommer att behållas.    

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?