Schweiz spår ökad tillväxt trots turistkris

Den schweiziska ekonomin spås under 2021 och 2022 att växa rejält jämfört med den genomsnittliga tillväxttakten.

Men hotell och restauranger drabbas svårt.

Schweiz besöks- och turismnäring har stora problem under pandemin. Trots det går landet mot tillväxt de närmaste åren, enligt en ny prognos.
Schweiz besöks- och turismnäring har stora problem under pandemin. Trots det går landet mot tillväxt de närmaste åren, enligt en ny prognos.Foto:Gian Ehrenzeller

Den positiva prognosen baseras på en uppskattning att delar av den globala ekonomin kommer att börja återhämta sig under 2021, enligt regeringens chefsekonom Eric Scheidegger, som säger att detta förutspås gynna landets tunga exportsektor. 

”Vid sidan av en ökande konsumtion så är investeringar en drivande faktor: Bolag brukar i vanliga fall hålla tillbaka under kriser. Men så snart de har möjlighet att planera framåt så kommer vi att se ett uppsving”, säger Scheidegger i en intervjun med tidningen NZZ am Sonntag.

Chefsekonomen uppskattar att landets BNP kan öka med runt 4 procent per år.

Besöks- och turistnäringen däremot har stora problem, närmare hälften av landets hotell och restauranger riskerar att gå i konkurs. Det uppger arbetsgivarorganisationen Gastrosuisse.

Omfattande ekonomiska insatser krävs då 98 procent av 4.000 tillfrågade näringsidkare säger att de behöver finansiellt stöd, och hälften att de riskerar att gå i konkurs. I oktober, med den andra coronavågen, varnade Gasrosuisse för att 100 000 arbetstillfällen var i farozonen. 

Expertmyndigheten SECO presenterade i december en prognos där BNP förutspåddes öka med 3 procent 2021 och 3,1 procent 2022. En rejäl återhämtning från nedgången på 3,3 procent under pandemiåret 2020 – den största ekonomiska svacka som alplandet skådat sedan 1975.

Den schweiziska ekonomin, en av världen mest välmående, har i vanliga fall en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 1,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?