1515
Annons

Schweiz-omröstning kan knäcka banksystemet

Den 10 juni hålls en folkomröstning i Schweiz om ett förbud för banker att låna ut mer pengar än de har egna medel, vilket helt skulle omkullkasta nuvarande monetära system. Enligt förslaget, kallat "Vollgeld", ska Schweiz centralbank SNB helt kontrollera penningmängden. 

Schweiz folkomröstar om bankernas rätt att skapa pengar ska överföras till centralbanken.
Schweiz folkomröstar om bankernas rätt att skapa pengar ska överföras till centralbanken.Bild:Colourbox

Även om nejsidan leder i opinionsmätningarna varnar en del för en ny brexitchock om schweizarna skulle rösta ja till "Vollgeld".

"Ett ja till 'Vollgeld' har låg sannolikhet, men skulle få stora effekter. Ringer det några brexit-klockor?", skriver den nederländska banken ING i ett marknadsbrev.

De menar att brexitomröstningen 2016 visar att man ska vara ödmjuk. Att ett samlat etablissemang med regering, centralbank, banker och experter kraftfullt avvisar "Vollgeld" kan göra att många lockas av det.

"Om så bara av den anledningen - ett 'ja' bör inte uteslutas", skriver ING som dock påpekar att ett nej är deras basscenario. 

Opinionsmätningar visar också på ett tydligt övertag för nejsidan. I den senaste opinionsmätningen, från tv-kanalen SRG, är 54 procent emot "Vollgeld" medan 34 procent är för, där jasidan dessutom ökat sin ledning från föregående mätning. 

Banksystemet, i Schweiz liksom i andra länder, är baserat på "fractional reserve banking", vilket innebär att banker lånar ut långt mer än de har egna medel. Enligt förslaget om "Vollgeld" ska banker inte längre kunna "skapa" pengar på detta sätt. Centralbanken SNB ska i stället få full kontroll över penningmängden eftersom alla lån fullt ut måste backas upp av centralbankspengar.

Detta skulle innebära en mycket radikal förändring av hur banker och banksystemet fungerar. Enligt förespråkarna för "Vollgeld" ska det leda till ett mer stabilt banksystem utan finanskriser där skattebetalarna tvingas rädda banker. 

Förslaget har samtidigt mött kraftig kritik från schweiziska banker liksom från centralbanken SNB, vars chef Thomas Jordan kallat det för ett "farligt experiment". 

Enligt ING skulle ett ja till "Vollgeld" leda till en initial period av mycket stor osäkerhet, precis som efter brexitomröstningen, och i förlängningen till färre och dyrare lån i Schweiz, vilket skulle slå mot landets ekonomi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?