1515
Annons

Schweiz nationalbank lämnar räntan på 0,75 procent

Schweiz nationalbank, SNB, lämnar styrräntan oförändrad på -0,75 procent.

Trading Economics konsensusprognos pekade mot en oförändrad ränta om -0,75 procent.

SNB ändrade senast styrräntan den 15 januari 2015 när den sänktes med 50 punkter samtidigt som centralbanken övergav golvet för EUR/CHF på 1:20.


Billerud Korsnäs tvingas räkna om efter USA-köpet

Efter klippet på Bergvik Skog Öst har Billerud Korsnäs inte längre någon mark att bygga på om bolaget skulle vilja hänga på vindkrafttåget.

Köpet av Verso innebär också att de gamla klimatmålen måste skrotas.

”Vårt mål till 2030 kommer vi att behöva räkna om”, säger hållbarhetsdirektören Louise Wohrne till Di.

Foto:Oskar Omne

Våren 2019 genomförde Billerud Korsnäs en historiskt framgångsrik affär. Bolaget betalade 5,6 miljarder kronor för Bergvik Skog Öst, och kunde bara några månader senare sälja det vidare till pensionsbolaget AMF för 12,2 miljarder.

Medaljens baksida är att Billerud Korsnäs sedan dess i princip står helt utan egen mark, vilket omöjliggör den vindkraftsutbyggnad som SCA och Holmen planerar.

Dessutom har köpet av amerikanska Verso nu slutförts.

Affären, värd motsvarande 7,8 miljarder kronor kontant, aviserades i slutet av december, och är nu i mål.

Nu ska stora pengar investeras i att konvertera den största av Versos två anläggningar – den i Escanaba på Michigansjöns västra strand – från papperstillverkning till kartong.

Men med köpet konsumerar också Billerud Korsnäs mer el och genererar större utsläpp.

I dag är målet att minska de totala utsläppen av växthusgaser från produktion och köpt energi med 59 procent fram till 2030.

Målen har godkänts av Science Based Targets, ett gemensamt initiativ från bland annat FN:s Global Compact och Världsnaturfonden.

Hur påverkar förvärvet av Verso möjligheterna att nå målen?
”Vårt mål till 2030 kommer vi att behöva räkna om. Man måste det när man antingen säljer eller köper. Då rekommenderas man att räkna om sina mål, och det kommer vi att göra. Då innebär det att man räknar om basår, men också ser över vad som är möjligt. Det arbetet kommer att påbörjas nu”, säger Louise Wohrne, hållbarhetsdirektör på Billerud Korsnäs, till Dagens industri.

Louise Wohrne, hållbarhetsdirektör på Billerud Korsnäs.
Louise Wohrne, hållbarhetsdirektör på Billerud Korsnäs.

Exakt hur Verso påverkar Billerud Korsnäs är i dagsläget oklart.

Dels har bolaget inte lämnat någon detaljerad miljöredovisning sedan 2019, dels kommer verksamheten att förändras genom ombyggnaden.

Säkert är i alla fall att andelen biobränslen är lägre än än i den svenska verksamheten, och att amerikansk elproduktion bland annat sker genom förbränning av olja, gas och kol – svensk el springer huvudsakligen ur vattenkraft.

Om en stor del av Versos el genereras utifrån förbränning av fossila bränslen, vad innebär det för er?
”Vi kommer att titta på hur bränsleanvändningen ser ut i dag, vad vi vill förändra, vad vi kan göra. Sedan har vi för avsikt att bygga om där, och då kommer vi att se vad vi kan göra i samband med det”, säger Louise Wohrme.

Vad ser du för möjligheter för Billerud Korsnäs att hitta alternativa energikällor, att inte bli frånsprungna?
”I dagsläget har vi inget problem med elförsörjningen. Vi får den energi vi behöver, vi genererar rätt mycket av den själva och resten kan vi köpa på nätet. Vi har lite andra premisser, och då får vi jobba med det vi har.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?