Schweiz folkomröstar om banksystemet

Schweizarna går till valurnorna om bankers rätt att skapa pengar. Den 10 juni röstar de om bankväsendets själva affärsidé, som vi känner den, skriver Business Insider.

Schweiz folkomröstar om bankernas rätt att skapa pengar ska överföras till centralbanken.
Schweiz folkomröstar om bankernas rätt att skapa pengar ska överföras till centralbanken.Foto:Colourbox

Schweiz är känt för både sina folkomröstningar och banker.

Rörelsen Vollgeld Initiative har lyckats få till stånd en folkomröstning i alplandet om banksystemets själva livsnerv, skriver Business Insider.

I omröstningen den 10 juni ställs schweizarna inför valet att hindra banker från att "skapa pengar", det vill säga låna ut mer pengar än de lånar in från kontosparare. 

Så sker i dag i alla länder med en fungerande kreditmarknad. Centralbanken kontrollerar normalt utgivningen av kontanter och den så kallade monetära basen. Men inräknat affärsbankernas utlåning, som större än medlen på konton i banken, är mängden pengar i ekonomin mångfalt större än så. 

Initiativtagarna föreslår att pengar på transaktionskonto i en bank ska betraktas som "centralbankspengar" och anser att reformen skulle motverka finansiella bubblor och bespara skattebetalare från framtida kostsamma bankräddningar.

I praktiken skulle tillgången på krediter i ekonomin styras direkt av centralbanken.

Schweiziska centralbanken SNB avråder dock bestämt från förslaget.

"Dagens decentraliserade system är både kundfokuserat och effektivt. Konkurrens mellan banker säkrar gynnsamma räntenivåer och service av hög kvalitet till låg kostnad", skriver SNB i ett uttalande.

Den initiativtagare som samlar 100.000 underskrifter har rätt att ställa en fråga till folkomröstning i Schweiz. Resultatet anses giltigt om mer än 40 procent av de röstberättigade deltar i omröstningen. För att utropa sig till segrare i en folkomröstning behövs dessutom att ja-rösterna överväger i ett flertal av landets regioner (kantoner).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från StabeloAnnons

Gröna investeringar ger rabatterad bolåneränta

Nya gröna tilläggslån gör samhället mer hållbart och möjliggör att fler husägare kan investera i effektivare energianvändning och klimatsmarta hem.
Nya gröna tilläggslån gör samhället mer hållbart och möjliggör att fler husägare kan investera i effektivare energianvändning och klimatsmarta hem.

Uppvärmning av byggnader är en reell energibov. Behovet av fler investeringar i energieffektiviserande åtgärder är därför stort. Stabelo vill dra sitt strå till stacken genom gröna rabatter på ett redan prispressat bolån.

Bolåneaktören Stabelo är ledande med vad de kallar marknadens mest prisvärda bolån, där räntan från 1,04 procent är ”färdigprutad”. Finansieringsmodellen är en bolånefond, ett upplägg som hämtats från Nederländerna och som Stabelo var först i Sverige med. 

– Vi är störst på den svenska marknaden med det här konceptet och har en skyhög kundnöjdhet, men det betyder inte att vi kan slappna av, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare.

Grön rabatt per automatik 

Företaget var också tidiga med att ge 0,10 procentenheters rabatt till låntagare som har ett energieffektivt boende. För att få det gröna bolånet behövs en energideklaration med energiklass A eller B. 

– Att inhämtningen av deklarationen från Boverket sker automatiskt vid låneansökan innebär att våra låntagare kan få den gröna rabatten som en överraskning. Varje gång det händer hoppas vi att det föds en liten predikant för vilka fördelar det finns med energieffektiva bostäder, säger Hampus Brodén.

En grön offensiv

Nu vill företaget fortsätta att utmana konkurrenterna med ett grönt tilläggslån som hjälper fler att ställa om till ett miljövänligt boende, om det är så att huset man bor i inte lever upp till rätt energiklass.

Stabelokunder som vill installera solceller eller med en annan åtgärd öka fastighetens energieffektivitet får låna till investeringen med ytterligare rabatt. När det gäller solceller samarbetar Stabelo med aktörer som Svea Solar och Cell Solar för att sänka trösklarna för installationen ytterligare.  

Vill bidra till klimatomställning

– Vi ville skapa en grön bolåneprodukt som innehåller en additionalitet, alltså som från den första utlånade kronan bidrar till en ökad takt i klimatomställningen. Med en ränta på 0,84 procent utgör det gröna tilläggslånet en extremt attraktiv finansieringslösning för hållbara investeringar. Detta har väckt stor uppmärksamhet och redan hunnit bli väldigt populärt. Med tilläggslånet gör vi något konkret för att bidra till den gröna omställningen, säger Hampus Brodén.

Nyfiken på Grönt tilläggslån?  

Om Stabelo 

Stabelo är ett oberoende bolåneinstitut som erbjuder enkla och prisvärda bolån. Finansieringsmodellen är en bolånefond, där institutionella investerare såsom pensionsbolag och försäkringsbolag investerar kapital. Stabelo har över 18 000 kunder och utsågs till årets bolån 2020 av Privata Affärer. Företaget samarbetar med Avanza och Nordnet som distributörer för bolånet. 

 

Mer från Stabelo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stabelo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?