Hoppa till innehållet

Annons

Schweiz folkomröstar om banksystemet

Schweizarna går till valurnorna om bankers rätt att skapa pengar. Den 10 juni röstar de om bankväsendets själva affärsidé, som vi känner den, skriver Business Insider.

Schweiz folkomröstar om bankernas rätt att skapa pengar ska överföras till centralbanken.
Schweiz folkomröstar om bankernas rätt att skapa pengar ska överföras till centralbanken.Foto:Colourbox

Schweiz är känt för både sina folkomröstningar och banker.

Rörelsen Vollgeld Initiative har lyckats få till stånd en folkomröstning i alplandet om banksystemets själva livsnerv, skriver Business Insider.

I omröstningen den 10 juni ställs schweizarna inför valet att hindra banker från att "skapa pengar", det vill säga låna ut mer pengar än de lånar in från kontosparare. 

Så sker i dag i alla länder med en fungerande kreditmarknad. Centralbanken kontrollerar normalt utgivningen av kontanter och den så kallade monetära basen. Men inräknat affärsbankernas utlåning, som större än medlen på konton i banken, är mängden pengar i ekonomin mångfalt större än så. 

Initiativtagarna föreslår att pengar på transaktionskonto i en bank ska betraktas som "centralbankspengar" och anser att reformen skulle motverka finansiella bubblor och bespara skattebetalare från framtida kostsamma bankräddningar.

I praktiken skulle tillgången på krediter i ekonomin styras direkt av centralbanken.

Schweiziska centralbanken SNB avråder dock bestämt från förslaget.

"Dagens decentraliserade system är både kundfokuserat och effektivt. Konkurrens mellan banker säkrar gynnsamma räntenivåer och service av hög kvalitet till låg kostnad", skriver SNB i ett uttalande.

Den initiativtagare som samlar 100.000 underskrifter har rätt att ställa en fråga till folkomröstning i Schweiz. Resultatet anses giltigt om mer än 40 procent av de röstberättigade deltar i omröstningen. För att utropa sig till segrare i en folkomröstning behövs dessutom att ja-rösterna överväger i ett flertal av landets regioner (kantoner).

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera