Schulz vädjar om stöd för förhandlingar

600 socialdemokratiska delegater är samlade i Bonn för att rösta ja eller nej till ett nytt regeringssamarbete med Tysklands förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.

Bild:Jack Mikrut

Formellt sett handlar det om huruvida SPD ska gå in i koalitionsförhandlingar eller inte, men i praktiken står även partiledaren Martin Schulz framtid på spel.

Schulz har tidigare sagt blankt nej till att sätta sig i en regering ledd av Angela Merkel, inte minst med tanke på det katastrofalt dåliga valresultatet i höstas, som många skyller på SPD:s deltagande i den stora koalition som styrt Tyskland de senaste fyra åren. Efter att Merkels samtal med liberaler och gröna havererade i november ändrade sig Schulz, och driver tillsammans med resten av partiledningen nu på för ett förnyat samarbete.

Under den extrainsatta partikongressen vädjar partiledaren Schulz till delegaterna att ge honom och partiledningen mandatet att fortsätta förhandla om makten med Merkels CDU.

"Vi ber om ert medgivande", säger Martin Schulz.

Om den extrainsatta partikongressen röstar ja väntar formella regeringsförhandlingar. Därefter ska SPD:s drygt 440.000 medlemmar få rösta om det färdiga koalitionsfördraget, innan en ny regering kan komma på plats i Berlin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?