1515

SCB: Svensk BNP-tillväxt lägre än väntat

Sveriges BNP steg 1,3 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2016 steg BNP 3,1 procent. Hushållens konsumtion, bruttoinvesteringarna och lagren gav lägre bidrag till BNP-förändringen under det andra kvartalet än i första estimatet, medan nettoexport och offentlig konsumtion reviderades upp.

Det visar den andra beräkningen av SCB:s nationalräkenskaper.

Bild:Johan Nilsson / TT

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades BNP ha stigit 1,5 procent jämfört med föregående kvartal och ha stigit 3,8 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Enligt den snabberäknade statistiken som publicerades den 28 juli så steg BNP med 1,7 procent jämfört med föregående kvartal och 4,0 procent jämfört med andra kvartalet 2016.

BNP för det första kvartalet steg med oreviderade 0,6 procent från föregående kvartal och steg med reviderade 2,2 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år (+2,3).

Hushållens konsumtion steg 0,7 procent under andra kvartalet jämfört med föregående kvartal (+1,1 procent i det första estimatet). Offentlig konsumtion steg 0,2 procent under kvartalet (0,0).

Lagerinvesteringarna drog ned BNP med 0,1 procentenheter (+0,3) medan fasta bruttoinvesteringar ökade med reviderade 2,5 procent (+3,8).

Exporten ökade med reviderade 2,3 procent (+0,7), medan importen ökade med reviderade 1,5 procent (+0,7).

Produktionen i näringslivet steg med reviderade 1,4 procent (+2,2). Varuproducerande branscher ökade med reviderade 2,4 procent (+3,0), medan tjänsteproducerande ökade 0,9 procent (+1,7).

Antalet sysselsatta i hela ekonomin ökade med oreviderade 0,6 procent.

Antalet arbetade timmar ökade med reviderade 0,3 procent (+0,8). I näringslivet steg timmarna med reviderade 0,3 procent (+0,9) medan de ökade med reviderade 0,3 procent i offentliga myndigheter (+0,4).

Arbetsproduktiviteten i näringslivet steg med reviderade 1,1 procent jämfört med föregående kvartal (+1,3).

För 2016 har den säsongsrensade BNP-utvecklingen för andra kvartalet reviderats upp med 0,3 procentenheter. Tredje och fjärde kvartalet har reviderats ned med 0,1 respektive 0,3 procentenheter. Den faktiska BNP-utvecklingen för helåret 2016 har reviderats upp med 0,1 procentenheter till 3,3 procent.

BNP-utvecklingen för helåret 2015 har samtidigt reviderats upp med 0,4 procentenheter till 4,5 procent.


Innehåll från TorkAnnons

VR-spelet som kan göra skillnad i vården

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus. För att färre patienter ska drabbas är arbetet med en förbättrad vårdhygien och framför allt handhygien en avgörande faktor. Därför har Tork, ett varumärke från Essity, tagit fram en unik handhygienutbildning för sjukvårdspersonal; ett interaktivt spel i virtual reality. 

En vårdrelaterad infektion är en infektion som uppstår inom vården. Den kan uppstå till följd av bakterier eller virus som patienten får med sig från sjukhusmiljön. Därför är god handhygien av extremt vikt för att minska risken för en VRI.  

– Cirka 1 500 patienter dör varje år i Sverige som en direkt eller indirekt följd av VRI. Det här vill vi bidra till att ändra på, säger Jenny Logenius, Global Brand Manager på Essity som varit med och tagit fram utbildningen Tork VR Clean Hands Training and Education.  

– Som ett globalt hygien- och hälsoföretag med ledande varumärket Tork som förser vården med hygienartiklar, ville vi skapa en kompletterade tjänst med den här utbildningen. Man kan tro att handhygien är en självklarhet, men det är lätt hänt att man missar något av WHO:s fem moment, under stress eller press, säger Malin Herrmann, Regional Brand Manager på Tork, Essity.  

WHO:s fem moment för handhygien är:  

1. Före patientkontakt.
2. Före rent/aseptiskt arbete.
3. Efter orent arbete.
4. Efter patientkontakt.
5. Efter kontakt med patientens närmiljö.  

Ett interaktivt och roligt sätt att lära sig på 

I startprocessen av projektet genomförde man en undersökning för att se vad vårdpersonal tyckte om de nuvarande utbildningarna. Resultatet visade att man ansåg att de var alltför teoretiska, tråkiga och passiva. Därför skapade Essity ett interaktivt spel med VR som hjälpmedel. Spelet utvecklades tillsammans med världsledande expert, beteendevetare och universitetssjukhus, bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.    

– Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Vad som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, men samtidigt är roligt att genomföra. Det ger ett bättre resultat, säger Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, undersköterskor vid urologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.  

– I spelet får man ta sig an rollen som antingen sjuksköterska eller läkare, och påbörja ett skift på den virtuella avdelningen. Genom ett antal verkliga situationer, som att lägga om ett sår eller springa på ett larm, övar man på WHO:s fem olika moment. Skillnaden här från verkligheten är att du inte kommer vidare i spelet om du inte kommer ihåg att sprita dig säger Jenny Logenius.  

Om Tork och Essity 

Essity, med det globalt ledande varumärket Tork, är världens största leverantör av produkter och tjänster inom marknaden för professionell hygien och vill med sina banbrytande innovationer hjälpa dig att göra din verksamhet ännu bättre.  

Läs mer om deras utbildning på tork.se/cleanhands 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?