Annons

SCB: Hushållens sparande stannade på bankkonton

Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till 83 miljarder kronor andra kvartalet.  

Det finansiella sparandet är vanligtvis högt under andra kvartalet eftersom merparten av aktieutdelningarna och skatteåterbäringen till hushållen sker då. En stor del av sparandet stannade på hushållens bankkonton som ökade med 60 miljarder kronor under kvartalet. Det rapporterar SCB.

Det finansiella sparandet är vanligtvis högt under årets andra kvartal eftersom merparten av aktieutdelningarna och skatteåterbäringen till hushållen sker då. En stor del av sparandet stannade på hushållens bankkonton som ökade med 60 miljarder kronor under kvartalet.

Nysparandet i finansiella tillgångar var 145 miljarder kronor medan skulderna ökade med 62 miljarder kronor under kvartalet, vilket gav ett finansiellt sparande på 83 miljarder kronor. Främst sparade hushållen på bankkonto samt investerade i fonder, bostadsrätter och pensionssparade. De sålde aktier och premieobligationer samtidigt som lånen ökade, men i en lägre takt än tidigare.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?