ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bottensiffra för S – SD rusar i SCB-mätning

Socialdemokraterna får 26,3 procent i SCB:s stora mätning, vilket är den sämsta siffran någonsin i SCB:s mätserie. Sverigedemokraterna blir näst största parti med 22,6 procent.

Höstens nedgång för Socialdemokraterna bekräftas nu av SCB:s undersökning, som presenterades på tisdagsmorgonen.

S får 26,3 procent, vilket kan jämföras med 27,6 procent i den förra mätningen i maj. Det innebär att S nu är nere på lägre nivåer än under krisåren med Håkan Juholt.

Samtidigt går Sverigedemokraterna framåt och får 22,6 procent i SCB-mätningen, jämfört med 17,1 procent i maj. SD befäster därmed positionen som landets näst största parti.

Moderaterna går framåt i mätningen till 18,3 procent, vilket kan jämföras med 16 procent i maj.

Även Liberalerna ökar något under Nyamko Sabunis ledning och hamnar nu strax över spärren till riksdagen på 4,1 procent. 

Kristdemokraterna står för det stora raset i SCB:s mätning. Partiet fick 13 procent i den senaste undersökningen i maj och det var en mycket hög siffra. Nu har stödet minskat till 6,6 procent, vilket ligger i linje med andra mätningar.

Centerpartiet ökar något och får 7,3 procent i mätningen, samtidigt som både Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar något, till 5,1 respektive 8,1 procent.

SCB:s mätning bekräftar i stort samma trend som synts i andra mätningar under hösten och om man jämför med valet förra året är förändringarna i opinionen dramatiska.

Socialdemokraterna blev 10,7 procentenheter större än Sverigedemokraterna i valet förra året, men nu har gapet minskat till 3,7 procentenheter.

Moderaterna blev näst största parti i valet och fick då 2,3 procentenheter mer än Sverigedemokraterna. Men nu har SD tagit över andraplatsen och får 4,3 procentenheter mer än M.

SD har enligt SCB statistiskt säkerställda nettovinster från M på cirka 2,3 procent och 1,8 procent från S sedan valet.

Regeringen och de två samarbetspartierna får tillsammans 42,8 procent i SCB:s mätning, vilket kan jämföras med 46,8 procent i valet förra året.

Det konservativa block som Jimmie Åkesson länge försökt skapa med SD, M och KD får i SCB:s mätning 47,5 procent, jämfört med 43,7 procent i valet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer