ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

BNP upp – men Sverige snäppet svagare än väntat

AB Sverige ökade takten i slutet av 2017, facit blev ändå en liten besvikelse.

Det framgår av SCB:s nationalräkenskaper.

Sveriges BNP-tillväxt i årstakt accelererade till 3,4 procent under det fjärde kvartalet i fjol. Det var ett snäpp lägre än analytikernas snittförväntningar, som uppgick till 3,5 procent.

Exporten, som visat musklerna redan under det tredje kvartalet, tog ytterligare fart och var den främsta motorn bakom det fjärde kvartalets BNP-lyft. 

Varuexporten gasade med 3,2 procent bara mellan det tredje och fjärde kvartalet, med draghjälp av starkare efterfrågan i Europa. Det innebar den kraftigaste uppväxlingen på nära fem år.

Även hushållens konsumtion växte vidare, utan att visa större tecken på dämpning i spåren av höstens boprisfall.

Antalet sysselsatta i hela ekonomin steg med 0,4 procent i det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal och antalet arbetade timmar steg med 1 procent.

Med onsdagens statistik från SCB kan också helåret 2017 summeras. 

Sveriges tillväxttakt växlade ned till 2,4 procent 2017 från omkring 3 procent 2016 och över 4 procent 2015.

Näringslivets investeringar, där bostadsinvesteringar ingår, liksom hushållen konsumtion och nettoexporten var i tur och ordning de största bidragarna till svensk tillväxt 2017.

De så kallade fasta bruttoinvesteringarna växte med hela 6 procent medan Svenssons konsumtionsutgifter respektive exportintäkter ökade med 2,4 respektive 3,7 procent jämfört med 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer