1515
Annons

Scaniachefen: ”Det är omvända världen”

VISBY. Christian Levin, som är vd för Scania och Traton, har träffat både regeringsföreträdare och opposition i Almedalen.

”Politikerna ska göra det dyrare att släppa ut koldioxid, men de ska stå över korta partipolitiska poänger”, säger han och sågar moderaternas förslag om sänkning av reduktionsplikten.

Christian Levin, vd för Scania och Traton, på plats under politikerveckan i Visby.
Christian Levin, vd för Scania och Traton, på plats under politikerveckan i Visby.Foto:Karin Olander
Christian, vd för Scania och Traton.
Christian, vd för Scania och Traton.Foto:Karin Olander

Lastbilschefen var på politikerveckan i Visby för första gången och åkte dit framför allt för att prata om hållbarhet och klimatfrågor.

”Jag vill att Sverige ska vara ledande när det kommer till hållbarhet och det kan vi bara klara om vi jobbar med samverkan. Samverkan mellan storbolag och mindre bolag och mellan politik och näringsliv.”

Vad är det största värdet med att vara i Almedalen?

”Det är möjligt att träffa väldigt många beslutsfattare på väldigt kort tid. På en dag kan jag klara av det som annars hade tagit tre månader”, säger Christian Levin till Di.

Han mötte klimat och miljöminister Annika Strandhäll (S) i en diskussion hos branschorganisation Mobility Sweden.

Vad tar du med dig från det mötet?

”Det var bra det hon sa att hon känner piskan från näringslivet. Ett erkännande som jag uppskattar. Att det nu är industrin som driver det här. Det är omvända världen. Vi har alltid fått springa för att leva upp till politikernas krav vad gäller utsläpp, säkerhet och så vidare. Nu är det tvärtom. Vi har gjort enorma investeringar, vi har produktutvecklat ett helt program. Nu måste politiken hjälpa till så det blir efterfrågan på våra produkter”, säger han.

Vad är det du anser behöver göras?

”Det handlar framför allt om två saker: säkra att det är mer ekonomiskt för ett åkeri att köpa batterielektriska fordon och säkra att utrullningen av laddinfrastruktur är förutsägbar och går fort.”

Utbyggnaden av laddplatser släpar efter generellt, men läget är särskilt problematisk för tunga fordon.

”Jag träffade en kund som hade tänkt beställa 60 el-lastbilar men det slutade med 5 på grund av osäkerhet kring laddningen. Vi har all data om hur lastbilarna rör sig, hur de lastar och var de stannar. Det är data som kan förenkla för dem som bygger laddinfrastruktur”, säger Christian Levin.

Han hade också ett möte med moderatledaren Ulf Kristersson. 

Vad tar du upp med honom?

”Det blir mycket kring hållbarhetsfrågorna. Jag vill att politikerna ska stå över partipolitiska korta poänger. Hållbarhetsfrågan är för viktig för planeten och för Sveriges konkurrenskraft för att man ska kunna hitta gemensamma långsiktiga lösningar”, säger Christian Levin.

Moderaterna har gått ut med att man vill sänka reduktionsplikten för att få ner bränslepriserna. Förslaget är en sänkning till EU:s miniminivå vilket skulle innebära 6 procent biodrivmedel i dieseln istället för 30,5 procent som i dag.

Vad tycker du om moderaternas förslag att sänka inblandningen? 

”Det tycker jag inte är en bra idé. Jag tycker det är en bra idé att göra det dyrare att släppa ut koldioxid. Det är den idén som politikerna ska ägna sig åt. Om man sätter ramarna löser marknaden resten”.

Scania har bestämt sig för att satsa på elektrifiering och hälften av volymen ska vara eldriven 2030. Christian Levin tror mer på batterielektriskt än vätgas och bränsleceller på kort sikt. 

”Vätgas är också ett elektriskt fordon. Man gör sin egen el helt utan utsläpp. Men den har en nackdel. Mycket energi förloras i värme. Sedan finns det ju de som tror att el blir gratis med väldigt mycket solpaneler. Då blir det attraktivt med vätgas.”

Vad tänker du om det?

”Jag tror att det kommer att finnas tillfällen när vi producerar för mycket el när det blåser väldigt mycket och solen skiner samtidigt och då är det väldigt bra att använda vätgas för att lagra energi”.

 

Proffset: Spola kursvinnarna – fyra aktier att köpa i stället

Sommarens kraftiga uppgång är ett svar på den extremt svaga starten på börsåret – men nu är det hög tid att plocka hem vinsten i fyra populära kursvinnare. Det anser Karl Hedberg på Carnegie Private Banking.

Samtidigt tipsar aktiechefen om fyra bolag att köpa i stället.

”Det kan trigga nya pengar in i den här aktien”, säger han om en favorit där budspekulationerna nyligen tagit fart.   

Karl Hedberg på Carnegie Private Banking.
Karl Hedberg på Carnegie Private Banking.Foto:Press.

Den 1 juli slog Stockholmsbörsen i botten efter att ha rasat över 30 procent från toppen som sattes vid årsskiftet.

Efter en rekordsvag inledning har de globala börserna svarat för en rejäl studs i och med sommarens rally. Stockholmsbörsen breda index OMXSPI har klättrat närmare 14 procent från botten men bland enskilda aktier går det att notera uppgångar på allt från 50 till 100 procent (se listan med sommarens största kursvinnare nedan).

”Studsen är en reaktion på att vi haft en extremt svag start på det här börsåret. Jag tror att vi är inne i ett björnmarknadsrally snarare än att vi har sett den absoluta botten i den här nedgången”, säger Karl Hedberg på Carnegie Private Banking.

Aktiechefen spår att Stockholmsbörsen kommer att gå in i en ny period av svaghet och att sannolikheten är mycket större för att nästa stora rörelse sker på nedsidan än på uppsidan.

”Jag tror att vi ska ned och testa botten från i våras. Det är vad jag siktar på under hösten”, säger han.

Det finns ett antal negativa faktorer som kommer att ge tuffa motvindar på marknaden, menar Karl Hedberg.

”Börsen har fått draghjälp av valutaeffekter som gjorde att rapportsäsongen för det andra kvartalet kom in rätt så hyggligt ändå. Försämringen som man befarade, som man var lite rädd för under våren och inledningen av sommaren, den tror jag kommer att komma under de kommande kvartalen”, säger han.

”Jag tror heller inte riktigt att bolagen har märkt av den här försiktigheten i ekonomin. Åtminstone inte fullt ut det som nu börjar synas hos konsumenterna.”

De höga inflationssiffrorna och en allt snabbare räntehöjningstakt i kombination med att centralbankerna planerar att minska sina balansräkningar innebär att likviditet kommer försvinna från marknaden. Det talar emot börsen, menar aktiechefen.

”Med den starka börsutvecklingen i ryggen, från juli och in i augusti, tror jag att potentialen för att vi ska orka vidare uppåt känns begränsad.”

För att Karl Hedberg ska bli mer positiv till börsen vill han främst se att inflationen mer tydligt börjar röra sig i riktning mot ”normala nivåer”.

”Att takten i nedgången är någorlunda rimlig och att inflationen inte biter sig kvar på de här nivåerna. Annars tror jag att centralbankerna kommer att behöva agera än hårdare. Man vill också se att efterfrågan hos företagen inte viker ned alltför kraftigt under de kommande kvartalen. Då blir det svårt att försvara lönsamhetsnivåerna.”

Pressade fastighetsbolag och tillväxtaktier har varit de stora vinnarna i sommarrallyt. Att långräntorna fallit tillbaka är den enskilt största förklaringen till lättnadsrallyt, menar Karl Hedberg som passar på att peka ut fyra aktier där det nu är läge att plocka hem vinsten.

”Om vi går in i en svagare börs är det högt värderade tillväxtbolag som sannolikt kommer att pressas mest igen.”

Därför pekar aktiechefen ut värmeteknikbolaget Nibe och vindkraftsbolaget OX2 som de första säljkandidaterna.

”Det är mycket pengar som letat sig in i förnybar energi i sommar. Värderingen reflekterar en väldigt bra utveckling men som också lämnar en begränsad uppsida för den närmsta framtiden.” 

”Nibe har fortfarande en väldigt hög värdering som jag tror kommer att vara svår att motivera på kort sikt om försäljningen börjar mattas av”, säger Karl Hedberg.

Två andra högt värderade tillväxtaktier som gått starkt i sommar är hjälmtillverkaren Mips och affärssystembolaget Fortnox. Även här anser aktieexperten att det är dags för vinsthemtagning.

”Jag tror att Mips återförsäljare sitter med dålig mix i sina lager med för mycket premiumhjälmar och för lite av de lägre prissatta hjälmarna. Om konsumenterna märker att priserna skenar iväg är det ett exempel på utgifter som man försöker dra ned på. Man köper nog helt enkelt en billigare hjälm.”

Carnegie har rekommendationen behåll för Nibe, OX2 och Mips men en köprekommendation för Fortnox.

”Fortnox är ett jättefint och intressant långsiktigt case, därav vår köprekommendation. Men aktien handlas till en värdering på 100 gånger vinsten ungefär och skulle man komma med ett kvartal där tillväxten inte lever upp till förväntningarna, då finns det risk att aktien kan handlas väldigt svagt en period. Därför tycker jag att man kan plocka hem lite vinst här.”

Karl Hedberg räknar med att börsen kommer bjuda på bättre köplägen senare i år men för den som vill köpa in sig i marknaden är hans bästa tips att hålla sig till defensiva bolag med låga värderingar.

Hans första köprekommendation är försvarskoncernen Saab

”Där finns ändå de långsiktiga drivkrafterna kvar. Jag tror att vi kommer att se en bra vinstutveckling för kommande år vilket kommer leda till att analytikerna måste revidera upp vinstestimaten”, spår aktiechefen.

Hygienkoncernen Essity är Karl Hedbergs andra köptips inför hösten. Aktien har inte alls hängt med i sommarens börsrally men experten tycker att Essity är rimligt värderad på de här nivåerna.

”Jag tror att vi kommer att se en bra vinstutveckling för kommande kvartal. Det är till stor del drivet av att pappersmassapriserna kommer att falla tillbaka här under det kommande året, vilket bör ge stöd till vinsterna.”

På det inslagna spåret med aktier att äga med defensiv karaktär tycker Karl Hedberg att läkemedelsjätten Astra Zeneca är fortsatt köpvärd. Aktien har rusat över 30 procent i år. 

”Astra Zeneca har en hel del nya intressanta produkter på gång i sin forskningspipeline som ger stöd för kommande års tillväxt till en rimlig värdering. Skulle vi se en svagare börs kommer pengarna att söka sig till den här typen av bolag”, säger han.

Karl Hedbergs fjärde och sista köprek inför hösten är tätskiktsbolaget Nordic Waterproofing. Aktien har rusat över 40 procent i sommar efter en stark rapportreaktion och efter att storägaren Kingspan ökat sitt innehav i bolaget.

Carnegie har köprekommendationer på samtliga av Karl Hedbergs köptips. Investmentbankens riktkurser pekar på uppsidor på runt 20 procent i Astra Zeneca, Essity och Saab.

”Spekulationerna om fler aktieköp eller ett bud kommer att ge både stöd och potential till Nordic Waterproofing i kortare tidsperspektiv. Aktien handlas nu till vår riktkurs men den analysen inkluderar inte ytterligare affärer eller budspekulationer. Som kortsiktigt case är det köpen som lockar och det kan trigga nya pengar in i den här aktien”, säger Karl Hedberg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera