ANNONS:
Till Di.se
Infrastruktur 

Scania och Fortum ska göra städerna smartare

  • Ulf Ceder är ansvarig för forskningsområdet framtida transportsystem på Scania. Foto: Noella Johansson

För företagen är det viktigt att befinna sig i utvecklingens frontlinje och att vara tidiga med nya affärsidéer. Därför sitter representanter från både fordonsjätten Scania och energiföretaget Fortum i Smarta städers styrelse.

Digitaliseringen och teknikens utveckling har satt sin prägel på näringslivet och skapat både nya affärsmöjligheter och affärsverksamheter.

Scania vill definitivt vara i framkant inom både den nya tekniken och den framtida affärsutvecklingen och därför är det viktigt att vi är aktiva inom det här området, säger Ulf Ceder som är ansvarig för forskningsområdet framtida transportsystem på Scania.

”Samtidigt inser vi att vi inte kan göra allt själva så vi hoppas att det här programmet ska ge oss möjligheten att ingå nya spännande partnerskap.”

En stor drivkraft för företagen är att de hoppas att de under programmets gång ska hitta nya möjligheter att göra affärer och inom området smarta och hållbara städer finns det stor potential, tror Catarina Nauclér, forsknings- och utvecklingschef på Fortum.

”Den smarta och hållbara staden är framtiden och både Fortum och Scania är viktiga spelare när det kommer till att skapa ett livskraftigt samhälle”, säger Catarina Nauclér.

”Jag hoppas till exempel att Fortum kommer att kunna bidra med lösningar för hur städer kan effektivisera hanteringen av avfall och bli bättre på att återanvända och återbruka.”

Vad skiljer Smarta städer från andra innovationsprogram? 
”Att programmet ett sådant helhetsgrepp, som jag faktiskt inte har sett någon annanstans. Att samarbetena sträcker sig över sektorsgränserna är vad som gjorde att Fortum gick med från början och att vi fortsatt att vara drivande”, säger Catarina Nauclér.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies