1515

Scania får norsk stororder på elektriska lastbilar

Scania ska leverera 75 batteri-elektriska lastbilar till den norska livsmedelsgrossisten ASKO under de kommande tre år. Avtalet är ett av de mest omfattande i branschen inom elektrifiering till en enskild kund. ”Det är verkligen glädjande att framåtriktade företag i konkret handling nu börjar avveckla klimatpåverkande tunga fordon”, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Foto:Daniel Hovdahl 2020

Den norska livsmedelsgrossisten ASKO:s samarbete med Scania kring bränslecellslastbilar startade 2016. Målet var att sätta tre lastbilar på vägarna redan året därpå. Men det dröjde ytterligare. ASKO tog först tidigare i år fyra vätgasdrivna bränslecellslastbilar från Scania i drift och i februari påbörjades trafik med två elektriska distributionslastbilar. 

Med den batteriteknik som finns tillgänglig i dag kan dessa lastbilar endast köra kortare sträckor. Batterierna laddas under av- och pålastning. De två lastbilarna som redan nu finns hos ASKO har en batterikapacitet på 165 kWh, vilket ger en räckvidd på 120 kilometer. 

Nu fortsätter alltså samarbetet då de ingår de ett treårigt ramavtal där det framgår att ASKO har för avsikt att beställa upp till 75 el-lastbilar från Scania under de närmaste tre åren. 

Scania meddelade i slutet på april att företagets klimatmål blivit godkända enligt Science Based Targets, ett initiativ som stöttas av bland andra FN:s Global Compact och Världsnaturfonden, WWF. 

Scania har åtagit sig att halvera utsläpp från den egna verksamheten 2025 och använda 100 procent fossilfri elektricitet i verksamheten redan i år. Utöver detta ska Scania även sänka kundernas utsläpp – som i dag står för över 90 procent av utsläppen – med en femtedel.

Och avtalet med ASKO är ett steg i jobbet att nå det målet. 

”Vi fortsätter att jobba på bred front med hållbara transporter. Förnybara biobränslen spelar också en viktig roll men det råder ingen tvekan om att elektrifiering är mycket viktigt för att tunga transporter ska kunna nå mål om fossilfrihet”, säger Henrik Henriksson till Di.

Det aktuella projektet har fått ekonomiskt stöd från det norska statliga företaget Enova, som ägs av det norska klimat- och miljödepartementet.

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?