Annons

Scania får miljardböter av EU

EU-kommissionen dömde på onsdagen Scania till böter på 880,52 miljoner euro, motsvarande drygt 8,4 miljarder kronor, för att ha drivit en kartell under 14 år.

Bild:Anders Wiklund/TT

Scania och fem andra lastbilstillverkare samarbetade om prissättning och vältrade över kostnader för ny teknik för nya utsläppskrav på kunder.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

"Denna kartell påverkade ett avsevärt antal transportföretag i Europa eftersom Scania och övriga lastbilsföretag i kartellen tillverkar fler än nio av tio medelstora och tunga lastbilar som säljs i Europa", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

"Dessa lastbilar står för omkring tre fjärdedelar av inlandstransporten av varor i Europa och spelar en avgörande roll i den europeiska ekonomin", fortsatte hon.

Kommissionens beslut om Scania kom betydligt senare än övriga fem lastbilsföretag eftersom Scania har bestridit anklagelserna.

Enligt Margrethe Vestager gick Scania miste om en rejäl sänkning av böterna genom att inte samarbeta med EU-kommissionens kartellundersökning.

"De är i sin fulla rätt att inte gå med på en förlikning. Men det betyder att de går miste om en nedsättning av böterna på 10 procent", sade hon.

En sådan sänkning skulle ha betytt en besparing på 88 miljoner euro, runt 844 Mkr.

Övriga företag i kartellen dömdes redan den 19 juli 2016 till sammanlagt 28 miljarder kronor i böter. De var Volvo/Renault 6,4 miljarder kronor, Daimler 9,7 miljarder kronor, DAF 7,2 miljarder kronor och Iveco 4,7 miljarder kronor.

Även MAN deltog i kartellen men fick sina böter sänkta till noll eftersom det var MAN som avslöjade kartellen för kommissionen.

"Dagens beslut markerar slutet på vår undersökning", sade Margrethe Vestager.

Kommissionens undersökning visade att Scania hade medverkat när kartellen samordnade priser på grossistnivå.

Lastbilsföretagen samarbetade också för att bestämma tiden för de strängare europeiska utsläppsreglerna, övergången från Euro III till Euro IV. Företagen enades även om att vältra över kostnaderna på utsläppstekniken på kunderna.

Scania har granskat dagens beslut från EU-kommissionen rörande otillbörligt utbyte av information under åren 1997-2011, och kommer att överklaga beslutet i dess helhet. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?