Hoppa till innehållet

Annons

Scania drar i bromsen – stoppar produktionen i Europa

Lastbilstillverkaren Scania stoppar merparten av produktionen i Europa från och med onsdagen den 25 mars till följd av coronaviruset.

Foto:Anders Wiklund/TT

Scania bedömer att komponentbrist och de störningar som har uppstått i leverantörs- och logistikkedjan till följd av coronaviruset omöjliggör fortsatt produktion vid de europeiska anläggningarna efter onsdag nästa vecka, den 25 mars.

”För att säkerställa våra kunders samhällsviktiga transportarbete kommer våra serviceverkstäder och reservdelscenter dock att fortsatta sin verksamhet”, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson, enligt ett pressmeddelande.

Produktionsstoppet är planerat att vara i två veckor och berör anställda vid Scanias anläggningar i Sverige, Nederländerna och Frankrike.

Produktionen vid Scanias industriella verksamhet i Latinamerika, som står för en femtedel av bolagets produktionsvolymer, påverkas inte i nuläget.

Redan på tisdagen tvingades Scania stänga sin produktionsanläggning i franska Angers efter ett regeringsbeslut. I och med nedstängningen av fabriken, där en del av Scanias slutmontering är förlagd, tappade bolaget omkring 25 procent av sin produktionskapacitet i Europa.

”I och med att det franska undantagstillståndet trädde i kraft var vi oförmögna att fortsätta vår slutmontering vid fabriken i Angers eftersom vi inte klarar kravet på att man ska vara minst två meter ifrån varandra när man arbetar”, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Enligt Hans-Åke Danielsson påverkas många av Scanias viktiga franska leverantörer på samma vis av myndighetsbeslutet, vilket bidrog till den komponentbrist som ledde till beslutet att stänga merparten av bolagets produktion i Europa.

Flera av de europeiska fordonstillverkarna har under veckan tvingats stoppa stora delar av produktionen till följd av regeringsbeslut, materialbrist, personalbrist och osäker efterfrågan.

AB Volvo vinstvarnade på måndagen och har beslutat att stänga fabriken i Tuve i Göteborg, liksom sina franska och belgiska produktionsanläggningar. Även konkurrenten Daimler meddelade på tisdagen att bolaget stänger ner merparten av sin europeiska produktion.

Innehåll från ExobeAnnons

Så skapas ett tryggare och skönare arbetsliv

Ett sammanträdesrum hos Exobe för inkluderande möten kring ett ”Front Row Table”.
Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe och Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.
Ett sammanträdesrum hos Exobe för inkluderande möten kring ett ”Front Row Table”. Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe och Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.

Hur man arbetar, i vilka miljöer och med vilka verktyg, påverkar faktorer som produktivitet och trivsel.

– Vi står inför stora förändringar och måste anpassa vårt sätt att arbeta, säger Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe.

Ett tryggare och skönare arbetsliv handlar mycket om att möjliggöra för människor att arbeta på ett sätt som inkluderar säkerhet, regelefterlevnad och riskkontroll.

Med hjälp av moderna digitala verktyg och arbetssätt kan detta uppnås, samtidigt som man kan sluta lägga tid på enklare, tidskrävande uppgifter som tekniken kan ta över.

Förbered er för AI i alla Microsoft 365-verktyg

AI är en möjliggörare för att få mer gjort med mindre insats. Samtidigt är tekniksprånget så stort att man måste vara förberedd för att integrera det i organisationen på rätt sätt.

– AI kommer med full kraft och redan nu måste företag börja anpassa sig, säger Anders Green.

Ett stort skifte som många företag redan genomgått är övergången till distansarbete. Med detta ökar kraven på säkerhet, då många medarbetare plötsligt sitter utanför kontorets säkra miljöer.

– Att skapa en säker arbetsmiljö ska inte vara krångligt. Man ska inte behöva ha olika VPN-uppkopplingar och en massa lösenord. Det finns smidigare lösningar för att skapa en säker arbetsmiljö, säger Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.

En viktig aspekt av att kunna arbeta på ett effektivt sätt är att kommunicera optimalt – och att ha rätt information i rätt typ av kanal. Viss information passar bättre på ett intranät, medan annan information lämpar sig bättre i Teams och ett tredje alternativ kan behöva lagras i ett Enterprise Risk Management-system. 

Skapa förutsättningar för digitala möten som inkluderar alla

En annan viktig faktor är hur man hanterar möten – och hur man behandlar varandra i den digitala tillvaron.

– Överlag borde vi kunna vara bättre på att bjuda in till möten mer genomtänkt. Man ska fråga sig om alla verkligen alltid behöver vara med, och vad som förväntas av dem när de deltar, säger Tommy Clarke.

Det är i dag vanligt att några personer är på plats på företaget gemensamt i ett mötesrum, medan andra deltar via skärmen hemifrån eller från bilen. Det kan skapa en utmaning i att få alla att känna engagemang.

– Vi märker att många företag behöver hjälp att minska gapet mellan de som möts fysiskt i rummet och de som deltar på distans. Här behövs det bättre förståelse för hur man i rummet uppfattas på andra sidan i det digitala mötet, samt hur man kan möblera ett rum för att inkludera alla deltagare på ett jämlikt sätt. Genom att ta hänsyn till sådana detaljer kan man öka delaktigheten och effektiviteten på möten och därmed få ut mer av dem, avslutar Tommy Clarke. 

Om Exobe 

På Exobe hjälper vi er att ta nästa steg mot moderna digitala verktyg & arbetssätt. Vi följer med på er resa mot ett tryggare och skönare arbetsliv.

Läs mer på exobe.com 

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera