Scandics vd: Bli inte förvånad om hälften av hotellen tillfälligt stänger

Scandic går in i sömnläge för att ta sig genom krisen. 

Kostnaderna dras ned med 60 procent. 

”Man ska inte bli överraskad om hälften av hotellen i Sverige stänger”, säger Jens Mathiesen, vd för Scandic. 

Foto:Jessica Gow/TT

Hotellkedjan Scandic SHOT +2,68% Dagens utveckling uppger i ett pressmeddelande under dagen att de genomför kraftiga kostnadsreduktioner för att klara coronakrisen. 

”Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå och behöver göra allt vi kan för att anpassa oss temporärt”, säger Jens Mathiesen, vd för Scandic. 

Under förra veckan uppgick beläggningsgraden endast till mellan 10 och 15 procent, jämfört med en normal nivå på omkring 65 till 70 procent. 

”Nu går vi in i ett sömnläge och drar ned alla kostnader”, säger Jens Mathiesen. 

Hotellkedjan har stängt ned 60 hotell i Norge och uppger att de kommer att stänga hotell tillfälligt i alla länder där de är verksamma.

”Hur många vi kommer att stänga beror på utvecklingen. Men man ska inte bli överraskad om hälften av hotellen i Sverige stänger tillfälligt”, säger Jens Mathiesen. 

Företaget har redan behövt varsla 2.000 anställda i Sverige. I grannländerna Norge, Danmark och Finland permitterar Scandic mer än de varslar. 

”Vi varslar mer i Sverige för att vi tyvärr inte har samma permitteringsmöjligheter här”, säger Jens Mathiesen. 

Han säger att Sveriges regering behöver gå in och ta en större kostnad för permitteringen. 

”Vi behöver ett stöd så snabbt som möjligt för att svenskt näringsliv ska kunna ta fart igen efter krisen”, säger Jens Mathiesen. 

Scandic går nu in i vad de kallar för sömnläge. Flera hotell kommer att stängas och åtgärder sätts in för att minska kostnaderna. 

”På två veckor har vi dragit ned kostnadsnivån med 60 procent. Bland annat tack vare bra permitteringsregler utanför Sverige”, säger Jens Mathiesen. 

Utöver att dra ned på personalkostnader förs en dialog med fastighetsägaren för att få anstånd på hyresinbetalningar.

Scandic uppger att de har ett finansieringsbehov på omkring 1 till 1,5 miljarder under 2020 för att de ska kunna täcka de löpande kostnaderna och betala tillbaka de uppskjutna kostnaderna. 

”Vi sitter i förhandlingar med våra banker för att få in mer pengar till kassan”, säger Jens Mathiesen. 

Han menar att det underlättar att Scandic gick in i krisen med en bra kassa och en låg lånenivå. 

”Vi har en starkare position än många andra aktörer. Men det är många inom sektorn som inte kommer klara sig”, säger Jens Mathiesen. 

Scandic räknar inte med att återgå till en normal nivå i verksamheten förrän 2021. Jens Mathiesen vill se ett större stöd från den svenska regeringen för att klara krisen. 

”Det är nu vi behöver hjälp. Inte om två månader när coronakrisen är över”, säger Jens Mathiesen. 

 

 

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?