ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Scandics vd: Bli inte förvånad om hälften av hotellen tillfälligt stänger

  • Foto: Jessica Gow/TT

Scandic går in i sömnläge för att ta sig genom krisen. 

Kostnaderna dras ned med 60 procent. 

”Man ska inte bli överraskad om hälften av hotellen i Sverige stänger”, säger Jens Mathiesen, vd för Scandic. 

Hotellkedjan Scandic uppger i ett pressmeddelande under dagen att de genomför kraftiga kostnadsreduktioner för att klara coronakrisen. 

”Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå och behöver göra allt vi kan för att anpassa oss temporärt”, säger Jens Mathiesen, vd för Scandic. 

Under förra veckan uppgick beläggningsgraden endast till mellan 10 och 15 procent, jämfört med en normal nivå på omkring 65 till 70 procent. 

”Nu går vi in i ett sömnläge och drar ned alla kostnader”, säger Jens Mathiesen. 

Hotellkedjan har stängt ned 60 hotell i Norge och uppger att de kommer att stänga hotell tillfälligt i alla länder där de är verksamma.

”Hur många vi kommer att stänga beror på utvecklingen. Men man ska inte bli överraskad om hälften av hotellen i Sverige stänger tillfälligt”, säger Jens Mathiesen. 

Företaget har redan behövt varsla 2.000 anställda i Sverige. I grannländerna Norge, Danmark och Finland permitterar Scandic mer än de varslar. 

”Vi varslar mer i Sverige för att vi tyvärr inte har samma permitteringsmöjligheter här”, säger Jens Mathiesen. 

Han säger att Sveriges regering behöver gå in och ta en större kostnad för permitteringen. 

”Vi behöver ett stöd så snabbt som möjligt för att svenskt näringsliv ska kunna ta fart igen efter krisen”, säger Jens Mathiesen. 

Scandic går nu in i vad de kallar för sömnläge. Flera hotell kommer att stängas och åtgärder sätts in för att minska kostnaderna. 

”På två veckor har vi dragit ned kostnadsnivån med 60 procent. Bland annat tack vare bra permitteringsregler utanför Sverige”, säger Jens Mathiesen. 

Utöver att dra ned på personalkostnader förs en dialog med fastighetsägaren för att få anstånd på hyresinbetalningar.

Scandic uppger att de har ett finansieringsbehov på omkring 1 till 1,5 miljarder under 2020 för att de ska kunna täcka de löpande kostnaderna och betala tillbaka de uppskjutna kostnaderna. 

”Vi sitter i förhandlingar med våra banker för att få in mer pengar till kassan”, säger Jens Mathiesen. 

Han menar att det underlättar att Scandic gick in i krisen med en bra kassa och en låg lånenivå. 

”Vi har en starkare position än många andra aktörer. Men det är många inom sektorn som inte kommer klara sig”, säger Jens Mathiesen. 

Scandic räknar inte med att återgå till en normal nivå i verksamheten förrän 2021. Jens Mathiesen vill se ett större stöd från den svenska regeringen för att klara krisen. 

”Det är nu vi behöver hjälp. Inte om två månader när coronakrisen är över”, säger Jens Mathiesen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer