Annons

Scandi Standard vinstvarnar efter fågelinfluensan

Fågelinfluensan blir dyr för kycklingbolaget Scandi Standard. De smittade fåglarna hotar radera ut en tredjedel av rörelseresultatet.

Bild:Erland Vinberg/TT

Fågelinfluensan av typ H5N8 upptäcktes för ett par veckor sedan i Tyskland och nu slår den mot nordiska Scandi Standard som bland annat säljer kyckling under varumärket Kronfågel.

Flera länder i Asien har stoppat importen av bolagets produkter, till exempel kycklingfötter och vingar.

”De marknader vi brukar sälja de här produkterna till är i princip stängda”, säger Scandi Standards vd Leif Bergvall Hansen och nämner länder som Japan, Korea och Malaysia.

Kycklingproducenter i andra drabbade europeiska länder sitter i samma situation och nu väntar prispress när alla letar efter nya kunder och marknader. Scandi Standard tror det blir en utmaning att hitta nya kunder.

”Det är svårt att sälja produkter som kycklingfötter någon annanstans”, säger Leif Bergvall Hansen.

Därför tvingades Scandi Standard på fredagsmorgonen varna för att importstoppen kan sänka bolagets rörelseresultat med mellan 12 och 24 miljoner kronor per kvartal. Det kan jämföras med rörelseresultatet på 75 Mkr som bolaget redovisade för tredje kvartalet i år.

Scandi Standard flaggar också för att det kan bli ännu större effekter i början, innan bolaget anpassat sig till den nya situationen.

Fågelinfluensan av typ H5N8 smittar inte mellan människor, men är mycket smittsam mellan fåglar. Viruset upptäcktes veckan i Sverige och i ett försök att stoppa spridningen har 37.000 värphöns på torsdagen på en gård utanför Helsingborg.

”Det är vilda fåglar som sprider smittan och de är svåra att kontrollera”, säger Leif Bergvall Hansen om den snabba spridningen.

Hittills har inte någon av de uppfödare som levererar till Scandi Standard drabbats av influensan. Bolagets största marknader är Sverige, Danmark och Norge och vd Leif Bergvall Hansen tror att kunderna i Norden fortsätter äta kyckling som vanligt.

"Det här påverkar inte den totala efterfrågan på kyckling", säger vd Leif Bergvall Hansen.

Scandi Standards aktie backade 3,5 procent på torsdagen och fortsatte ned på fredagen. Vid lunchtid hade den backat 5,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?