1515

SCA nobbade coronastöd: ”Inte rimligt – ska kunna hantera det själva”

SCA var ett av de storbolag som flaggade för att inleda korttidspermitteringar i våras, men drog sedan tillbaka förslaget.

”Jag kände inte att det var rimligt att vi skulle ta del av stödet”, säger vd Ulf Larsson till Di.

SCA:s vd Ulf Larsson.
SCA:s vd Ulf Larsson.Foto:Amanda Lindgren

Den 8 april meddelade SCA SCA B -1,64% Dagens utveckling att man inlett förhandlingar med facket om korttidspermitteringar.

Men förslaget drogs tillbaka, och verksamheten rullade på mer eller mindre som vanligt.

Varför backade ni?
”Jag kände själv att den typ av stöd som erbjöds inte var för företag av typen SCA. Vi har haft en bra lönsamhet och ett bra kassaflöde under den här perioden”, säger vd Ulf Larsson till Dagens industri.

I onsdagens Dagens industri uttryckte LKAB:s vd Jan Moström sin förvåning över att ”det är så många som har sökt det här och att man samtidigt har levererat relativt goda resultat”.

Jan Moströms analys var att kalaset i slutänden ska betalas, sannolikt genom skatter, vilket då även de företag som inte sökt stöd tvingas medfinanisera.

Ulf Larsson vill inte uttala sig om hur andra vd:ar agerat under covid 19-utbrottet, men är glasklar för egen räkning.

Hur ska man tänka kring de här statliga stöden?
”Jag tycker att det är alldeles utmärkt att det går in statliga stöd i en exceptionell period. Men stöden ska användas av de som behöver dem - för att överleva och bibehålla kompetens i företaget. Vi själva ska kunna hantera en sådan här situation utan att få de här statliga stöden. Det är inte det vi står och faller med”, säger han.

Bör en ansvarsfull vd se till att ha marginaler att klara ett sådant här förlopp?
”Det är väl ett tecken på ett stabilt bolag om man kan hantera en rejäl svacka utan att behöva statliga stöd.”

SCA sitter på en imponerande balansräkning, men av de egna tillgångarna på 99 miljarder kronor utgör skogen - en tillgång som är i princip omöjlig att frigöra för en kort tids kassakris - nästan 70 miljarder. 

Man bör dessutom ha i åtanke att skogens värde skrevs upp kraftigt i fjol. De egna likvida medlen utgjorde vid 2019 års utgång ”bara” 454 miljoner kronor.

Ändå ansåg sig alltså SCA ha råd att avstå från stöd.

I backspegeln, var det rätt beslut att inte söka statliga stöd?
”Jag tycker det. Det har naturligtvis kostat oss någonting, men som sagt är det inte det vi står och faller med.”


Innehåll från Tele2Annons

Hållbarhet allt mer avgörande i valet av leverantör

Hållbarhet har blivit en viktig faktor när företag väljer leverantörer. För en del bolag är den till och med avgörande. En av dem är Tele2 som nu jobbar för att klimatsäkra hela sin värdekedja från leverantörer till slutkund.

Läs hela artikeln här. 

Tele2 har ambitiösa miljömål och vill genom innovativ teknik bidra till omställningen till en smartare värld. Företaget vill dessutom vara ledande inom hållbarhet och bli den första telekomoperatören som lyckas uppnå en klimatneutral värdekedja. 

Bland annat har Tele2 under flera år arbetat hårt för att minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten, vilket också har gett resultat. I Sverige uppnåddes klimatneutralitet i den egna verksamheten 2018. I april 2020 blev företaget, som första telekomkoncern i Norden och Baltikum, klimatneutralt i sin egen verksamhet. 

Det innebär att all el som används i verksamheten – från kontor till basstationer – kommer från förnybara energikällor, och att företagets totala koldioxidutsläpp minskat med 90 procent sedan 2018. 

Skruvar upp kraven

Nästa steg på Tele2s resa mot att bli bäst i klassen är att rikta strålkastaren mot leverantörerna och hela värdekedjan. 

– Eftersom utsläppen från vår egen verksamhet nu är så låga ser vi att vår största klimatpåverkan numera kommer från underleverantörsledet i vår värdekedja. Till exempel från hårdvaran som vi köper in och säljer till kunder samt den utrustning som vi använder eller förbrukar själva, säger Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.
Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Därför har företaget gjort ett omfattande arbete med att kartlägga sina underleverantörer ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv. Kartläggningen mynnade ut i en konkret plan som innebär att Tele2 undan för undan kommer att ställa ökade hållbarhetskrav på leverantörerna och att klimatpåverkan blir en del av uppförandekoden som alla företagets underleverantörer måste skriva under. 

Målet är att börja med de 40 största leverantörerna.  

– Vi har förbundit oss till det globala initiativet Science Based Targets, där vi kommer att genomföra klimatåtgärder som stöttar Parisavtalet och målet om max 1,5 graders uppvärmning. Men eftersom vi strävar efter att klimatsäkra hela vår värdekedja betyder det också att vi kräver att våra leverantörer ska ha samma mål. Till 2023–24 vill vi att de ska ha satt mål som är i linje med våra ambitioner, säger Erik Wottrich. 

Klimat och affärer går hand i hand 

Att hållbarhet och klimatarbete blir allt viktigare i valet av leverantörer för it- och kommunikationstjänster är också något som bekräftas i en färsk undersökning som Tele2 låtit göra. Av 400 befattningshavare i små, medelstora och stora företag svarade 70 procent att de helt eller delvis väljer leverantör utifrån deras hållbarhetsarbete. Dessutom säger var femte att hållbarhet inte bara har påverkat, utan varit avgörande i valet av deras viktigaste leverantörer. 

Undersökningen visar också att många företag ser kopplingen mellan klimat och it och telekom. Mer än åtta av tio svarar att de ser möjligheter till ökad hållbarhet inom något av dessa områden. Främst när det gäller att minska resor och att distansarbeta, men också för att effektivisera arbetsprocesser med digital teknik. 

Däremot viktar företagen inte it och telekom lika högt som mer traditionella hållbarhetssatsningar som återvinning, resor eller val av energibolag. 

– Uppsidan av detta är att det finns en stor potential för oss som telekomoperatör att visa våra kunder den enorma betydelse som IoT- och 5G-lösningar kan ha för deras omställning till att bli mer hållbara, resurssnåla och långsiktigt lönsamma, säger Erik Wottrich. 

Läs mer om hur våra lösningar kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål 

 

 

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?