Annons

SCA nobbade coronastöd: ”Inte rimligt – ska kunna hantera det själva”

SCA var ett av de storbolag som flaggade för att inleda korttidspermitteringar i våras, men drog sedan tillbaka förslaget.

”Jag kände inte att det var rimligt att vi skulle ta del av stödet”, säger vd Ulf Larsson till Di.

SCA:s vd Ulf Larsson.
SCA:s vd Ulf Larsson.Foto:Amanda Lindgren

Den 8 april meddelade SCA SCA B +0,9% Dagens utveckling att man inlett förhandlingar med facket om korttidspermitteringar.

Men förslaget drogs tillbaka, och verksamheten rullade på mer eller mindre som vanligt.

Varför backade ni?
”Jag kände själv att den typ av stöd som erbjöds inte var för företag av typen SCA. Vi har haft en bra lönsamhet och ett bra kassaflöde under den här perioden”, säger vd Ulf Larsson till Dagens industri.

I onsdagens Dagens industri uttryckte LKAB:s vd Jan Moström sin förvåning över att ”det är så många som har sökt det här och att man samtidigt har levererat relativt goda resultat”.

Jan Moströms analys var att kalaset i slutänden ska betalas, sannolikt genom skatter, vilket då även de företag som inte sökt stöd tvingas medfinanisera.

Ulf Larsson vill inte uttala sig om hur andra vd:ar agerat under covid 19-utbrottet, men är glasklar för egen räkning.

Hur ska man tänka kring de här statliga stöden?
”Jag tycker att det är alldeles utmärkt att det går in statliga stöd i en exceptionell period. Men stöden ska användas av de som behöver dem - för att överleva och bibehålla kompetens i företaget. Vi själva ska kunna hantera en sådan här situation utan att få de här statliga stöden. Det är inte det vi står och faller med”, säger han.

Bör en ansvarsfull vd se till att ha marginaler att klara ett sådant här förlopp?
”Det är väl ett tecken på ett stabilt bolag om man kan hantera en rejäl svacka utan att behöva statliga stöd.”

SCA sitter på en imponerande balansräkning, men av de egna tillgångarna på 99 miljarder kronor utgör skogen - en tillgång som är i princip omöjlig att frigöra för en kort tids kassakris - nästan 70 miljarder. 

Man bör dessutom ha i åtanke att skogens värde skrevs upp kraftigt i fjol. De egna likvida medlen utgjorde vid 2019 års utgång ”bara” 454 miljoner kronor.

Ändå ansåg sig alltså SCA ha råd att avstå från stöd.

I backspegeln, var det rätt beslut att inte söka statliga stöd?
”Jag tycker det. Det har naturligtvis kostat oss någonting, men som sagt är det inte det vi står och faller med.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?