1515

SCA: ”Marknaden sväljer allt”

Även SCA:s sågverk går för fullt och höjer priserna. Också vinstsiffrorna är på väg upp och bolaget bedömer att den globala uppgången för sågade trävaror håller i sig.

Jonas Mårtensson, chef för affärsområde Trä inom SCA.
Jonas Mårtensson, chef för affärsområde Trä inom SCA.Bild:Gustaf Tapper

”Det är bra balans mellan efterfrågan och produktion på marknaden. Produktionen har ökat mycket i Ryssland och Finland men efterfrågan är så stark att marknaden sväljer allt”, säger Jonas Mårtensson, chef för affärsområde Trä inom SCA, och tillägger:

”Jag ser inte att vi har en risk för ytterligare dramatiska produktionsökningar.”

Han konstaterar att konsumtionen av brädor och plank ökar i Europa, Nordamerika och Kina samtidigt. Historiskt är detta unikt.

”Tre stora förbrukningsregioner är på uppgång och det är lite ovanligt. Om du jämför med tidigare uppgångar har det inte varit så. Nu har vi en stor marknad i Asien för sågade trävaror också”, säger Jonas Mårtensson.

SCA sågar hälften gran, hälften fura och varorna skeppas ut till alla stora marknader. Bolaget har även en egen svensk nisch med specialsortiment i gran till gör det själv-marknaden i USA. Samtidigt har SCA en högre andel än Vida av sin försäljning på hemmaplan.

”Vi har en stor del på Sverige. Byggandet ökar och byggvaruhandeln har haft en fin utveckling hemma under några år.”

Suget efter trävaror gör avtryck i resultaträkningen. Under första halvåret i år ökade SCA:s fem sågverk försäljningen med 9 procent till 3 miljarder kronor medan rörelseresultatet steg hela 39 procent till 182 Mkr jämfört med samma period förra året. Det ser bra ut också inför hösten.

”Vi har haft successiva prisökningar under hela 2017-Q1, Q2 och nu också Q3 – men jag vill inte gå in på hur mycket vi höjer priserna det här kvartalet”, säger Jonas Mårtensson.

Han delar bedömningen att 2017 blir ett bra år för de svenska sågverkens lönsamhet.

”Vi har haft en helt okej lönsamhet de sista åren och 2017 ser ut att bli ett starkt år om man tittar på första halvåret.”

Totalt kan de svenska sågverkens export i år bli uppemot 30 miljarder kronor.

Eftersom råvaran till stor del är inhemsk så är nettoexporten långt högre än i andra branscher med samma försäljning och sågverken är därför viktiga för svensk ekonomi.

”Hela skogsindustrin är viktig för Sverige och sågverken är en viktig motor för att skapa värde för svenskt skogsbruk”, säger Jonas Mårtensson.

SCA räknar med att såga 2,1 miljoner kubikmeter i år.

”Det blir en viss ökning. Vi har kört igång en ny såglinje i Tunadal som har gått lite bättre än planerat.”


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?