1515

SBB:s vd om Hemfosa-budet: Räknar med att nå 90 procent

På fredagen går löptiden för fastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa ut. Swedbank Robur, som är näst största ägare i Hemfosa, annonserade sent på onsdagen att man avser att acceptera budet. SBB:s vd, Ilija Batljan, räknar med att nå en uppslutning om 90 procent. 

Ilija Batljan, vd och grundare för fastighetsbolaget SBB.
Ilija Batljan, vd och grundare för fastighetsbolaget SBB.Foto:Amanda Lindgren

Det börjar bli dags för aktieägare i Hemfosa att ta beslutet om de vill vara med på den potentiella sammanslagningen av SBB SBB B -1,21% Dagens utveckling och Hemfosa eller inte. Budet innebär en kombination av b-aktier i SBB samt ett kontant vederlag.

SBB erbjuder 5,5 b-aktier för 55 procent av de stamaktier som Hemfosas aktieägare överlåter samt 120 kronor kontant för återstående 45 procent av aktierna. 

”På individnivå kan man dock välja att ha maximalt med aktier eller maximalt med kontanter. Det finns väldigt stora möjligheter till valfrihet”, säger Ilija Batljan. 

Vidare flaggar vd:n för att SBB sett ett antal större institutionella aktörer som har uttryckt att de vill ha så mycket i aktier som möjligt och han betonar även att intresset är stort. På onsdagen stod det klart att Hemfosas näst största ägare Swedbank Robur, som innehar 7,3 procent av aktierna och 7,8 procent av rösterna, avser att acceptera budet.

Länsförsäkringar Fastighetsfond, som innehar 5,9 procent av rösterna i Hemfosa och därmed är tredje största ägare, har tidigare meddelat att fonden stödjer erbjudandet. Även Ica-handlarnas förbund, som är nionde största ägare och som innehar 1,7 procent av rösterna, avser godkänna budet.

SBB har även köpt fler aktier i Hemfosa under november och december. Totalt äger nu bolaget 9 procent av kapitalet i Hemfosa och innehar 9,6 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Hemfosas tidigare vd Jens Engwall, med 1,4 procent av aktierna uttalade sig positivt om uppköpserbjudandet när det kom men har inte förbundit sig att acceptera det. 

Tillsammans innebär det att omkring 17 procent av storägarna officiellt har godkänt budet och inräknat SBB:s innehav uppstiger siffran till cirka 27 procent av ägandet i Hemfosa.  

”Jag tror det är viktigt att aktieägarna tar ett aktivt val och i det här fallet tror jag just att acceptera budet ger ett väldigt bra utfall. Antingen kan man då realisera vinsten genom kontantdelen om man vill, eller också skapar man sig möjlighet för bra framtida avkastning”, säger Ilija Batljan, och fortsätter:

”Jag tror att det är ett dåligt alternativ rent avkastningsmässigt att stanna kvar i ett bolag som är på väg att bli uppköpt.” 

När budet först kom i november stack Hemfosas aktiekurs från 102 till 120 kronor, men backade tillbaka kort därefter och har sedan dess handlats inom intervallet 114–118 kronor per aktie. 

På torsdagen stängde aktien på 117 kronor. 

”Det är svårt att säga varför kursen inte stannat på 120 kronor, men rent teoretiskt kan det ha att göra med att aktieägandet är väldigt spritt med få institutioner och många privatpersoner”, säger Ilija Batljan.

Han känner sig säker vad gäller att uppnå en uppslutning om 90 procent och pekar på de rekommendationer som SBB fått. 

”Dels från styrelsen i Hemfosa, oberoende utomstående värderingar och även Aktiespararnas rekommendation. Med det i baktanke räknar jag med att vi ska uppnå 90 procent redan nu på fredag. Det är viktigt att folk förstår att vi ser att det finns ett stort intresse vad gäller att acceptera budet”, säger Ilija Batljan. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?