ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

SBAB:s bostadsvarning – Liknar 90-talet före kraschen

  • Foto: TT

Trots bromsat bostadsbyggande vänta nya nedgångar för bostadspriserna, spår SBAB. Likheter med upptakten till 90-talets bostadskrasch manar till försiktighet med nya bromsåtgärder mot bolånen, varnar bankens chefsekonom Robert Boije.

En ordentlig inbromsning i bostadsbyggandet stoppar inte bostadspriserna från att fortsätta nedåt, bedömer SBAB i en ny prognos.

“Antalet påbörjade nya lägenheter väntas sjunka med 30 procent 2019 jämfört med 2017 och bostadspriserna väntas falla med närmare 9 procent fram till 2022”, skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Bostadsrättspriserna i Sverige har backat närmare 7 procent på ett år. I augusti hade priserna återhämtat sig något procent jämfört med i maj, enligt Valueguard. Men SBAB räknar alltså med att priserna ska falla mer. 

“Efter sommaren ser bostadspriserna ut att ha stabiliserats något efter det senaste årets större nedgång. Bostadspriserna väntas dock fortsätta att falla … till följd av svagt stigande boräntor framöver”, skriver SBAB.

Bankens prognos bygger på att Riksbanken börjar höja reporäntan första kvartalet nästa år och att den rörliga boräntan når 2,5 procent den 1 januari 2022 och femårsräntan på 3,4 procent.

“På samma sätt som kraftigt sjunkande boräntor har höjt bostadspriserna bör man förvänta sig att priserna sjunker när räntorna börjar stiga igen”, skriver Robert Boije.

Men brantare prisras i stil med 1990-talet kan också bli verklighet om myndigheter och politiker går fram med för hårda nypor mot bolåntagarna framöver, varnar han.

De senaste årens accelererande bostadsbyggande är skrämmande likt det sena 80-tal som slutade i 90-talets fastighetskris och reala boprisfall på 30 procent, enligt Robert Boije. 

80-talets byggboom göddes av en kraftig kreditexpansion, precis som de senaste årens uppgång. 90-talskraschen kom i spåren av skattereformen 1991 som bland annat innebar rejält åtstramade ränteavdrag. 

De redan införda amorteringskraven har haft märkbar effekt och 90-talet ger en varningssignal om vad om risken med att bromsa bolånen för hårt med ytterligare åtgärder som sänkta ränteavdrag, anser chefsekonomen.

“Det är en delikat balansgång hur kreditexpansionen ska hanteras utan att efterfrågan på bostäder stryps på liknande sätt som skedde i samband 1990-talet”, skriver Robert Boije.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer