1515

SBAB: Vissa bolåneräntor kan sänkas något

Ränteutsikterna talar för att bunden boränta är att föredra, men det finns sannolikt utrymme att avvakta med räntebindningen ett tag.

Tor Borg
Tor BorgBild:Jesper Frisk

Det skriver SBAB i sin publikation Boräntenytt.

"De längre bindningstiderna har en liten fördel gentemot rörlig ränta i och med att den framtida genomsnittliga rörliga räntan väntas bli upp mot 0,5 procentenheter högre än dagens bundna ränta", skriver SBAB.

I sammanhanget kan det vara värt att påminna om att när man tar del av boränteanalyser från företag som själva säljer bolån bör man komma ihåg att företagen kan ha ett intresse av att kunder binder sina lån hos dem. Om man binder sin boränta kan det dock bli svårare eller dyrare att flytta. Vidare har rörlig eller kortfristig bolåneränta ofta inneburit lägre räntekostnader jämfört med att binda sina lån på längre löptider.

SBAB bedömer att bolåneräntorna är på väg upp, men att uppgången inte tar fart förrän nästa år. Om ränteprognoserna slår in så kan man dock avvakta och binda senare under 2017 utan att förlora på det, enligt bolåneföretaget.

"På riktigt kort sikt (1-3 månader) finns det en liten sannolikhet att vissa bolåneräntor kan sänkas något om marknadsräntorna fortsätter sjunka. Vi räknar dock med att uppgången i så fall tar fart senare under året", skriver SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Under 2018 väntas tremånadersräntan börja stiga när Riksbanken kommer i gång med räntehöjningar, bedömer han.

"Precis som tidigare så antar vi att det tar upp mot fem till sex år innan en långsiktig jämviktsnivå för räntorna nås. Vi bedömer att 5 procent är en sådan nivå för tremånadersräntan", uppger SBAB-ekonomen.

Från den senaste penningpolitiska rapporten anser Tor Borg att det mest anmärkningsvärda var att Riksbankens sänkte sin bedömning av den långsiktigt neutrala styrräntan något.

"Detta stärker vår syn att Riksbanken kommer att vara försiktig med att strama åt även om inflationstrycket skulle stiga markant", resonerar bolåneaktören.

"Vi tror därför att Riksbanken mycket sakta kommer att gå mot en första räntehöjning under våren 2018 och sedan hinna med ytterligare en innan året är slut. Det innebär att minusräntan inte överges förrän i slutet av 2018", spås det.

Nyligen meddelade SBAB att den tvååriga bolåneräntan hade blivit populärare än tremånadersräntan hos bolagets kunder. Att den tvååriga boräntan har legat lägre än tremånadersräntan lockade många att binda sina nya bolån under januari månad.

 Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?