Annons

SBAB: Rekordnedgång på bopriserna i september

Bostadspriserna fortsätter att falla fritt – som allra mest i norra Sverige, enligt SBAB och Boolis senaste prisindex.

Förra månadens nedgång blev den största sedan indexet började beräknas.

Foto:TT

Bostadspriserna fortsatte att falla på bred front i landet under september. Men på vissa håll var nedgångarna mer dramatiska än på andra.

Lägenhetspriserna gick tillbaka ytterligare i samtliga regioner men som allra mest i norra Sverige och i Malmö, där priserna sjönk med närmare 3 procent. Även på husfronten föll priserna som mest i norra Sverige, med dryga 5 procent, följt av Göteborg där priserna sjönk med knappt 5 procent.

Varför priserna backade som allra mest i norra Sverige under september är svårt att säga utifrån de enskilda månadssiffrorna, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

”När vi tittar över tid så är det lite olika prisfall under olika månader i olika regioner. Men ofta brukar prisfallen komma först i Stockholm och sedan kan andra regioner följa efter”, säger han. 

Även i Stockholm backade huspriserna med nästan 4 procent.

”Det är ganska stora prisfall på en enskild månad”, säger Robert Boije.

Bostadsprisraset i september är det största sedan SBAB och Booli började räkna med sitt prisindex, vilket var 2013. I Sverige som helhet och med säsongsrensade termer sjönk lägenhetspriserna med 1,2 procent, och huspriserna med 1,8 procent. 

Sedan toppen har lägenhetspriserna backat sammanlagt med mellan 8 och 10 procent, beroende på region. I storstäderna, Stockholm och Göteborg, ännu mer. Tillbakagången där ligger nu på minus 14 procent.

Botten är däremot långt i från nådd. Enligt SBAB:s prognos kan priserna falla så mycket som 20 procent till följd av de stigande räntorna, fram till nästa vår.

”Så om den prognosen ska slå in måste priserna falla ganska brant under de kommande månaderna”, säger Robert Boije.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera