1515
Annons

SBAB: Överutbud av nyproduktion i Göteborg och Malmö

I Göteborg och Malmö finns ett visst överutbud av nyproducerade bostadsrätter, med en tydlig trend det senaste året att utbudet ökar snabbare än efterfrågan. Nyproduktionsmarknaden för hela Sverige är däremot generellt sett i balans. 

Foto:Amanda Lindgren

Det visar SBAB Booli Housing Market Index, som mäter balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproduktion av bostäder. 

”Trenden det senaste året i framförallt Malmö och Göteborg kommun för nya bostadsrätter ser inte lovande ut”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Indexet beräknas genom att ställa utbudet av nyproduktion i relation till efterfrågan på samma ort, där efterfrågan beräknas både av hushållens köpkraft och deras flyttmönster. Indexet finns beräknat för hyresrätter, bostadsrätter och villor, ned på kommunnivå om tillräckligt dataunderlag finns. 

Ett index på 0,5-1,5 betyder att marknaden för nyproduktion är i balans. Ett index över 1,5 innebär att utbudet är tydligt större än efterfrågan, medan ett index under 0,5 innebär att det byggs mindre än vad hushållen efterfrågar.

I Malmö och Göteborgs kommun har marknaden för nya bostadsrätter blivit allt mer mättad det senaste året, med ett index på 1,8 i Göteborg och 2,1 i Malmö under det tredje kvartalet 2019. I Stockholms kommun är indexet lägre, 1,1, och visar en i stort sett sidledes utveckling det senaste året. 

Även i Örebro och Jönköping finns ett visst överutbud av nya bostadsrätter medan det fortsatt är ett stort överutbud i Uppsala och Järfälla. I bland annat Umeå och Norrköping är samtidigt efterfrågan högre än utbudet och det finns alltså utrymme att bygga mer. 

I hela Sverige råder generellt balans för nyproduktionsmarknaden, där det överlag finns en högre efterfrågan i förhållande till utbud för småhus än för lägenheter.

”Generellt sett är nyproduktionsläget också bättre för småhus än för bostadsrätter på de flesta orter i Sverige, vilket sannolikt hänger ihop med lägre markpriser i de något mer perifera områden där småhus byggs tillsammans med en relativt liten nyproduktion av småhus de senaste åren”, säger Robert Boije.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?