1515

SBAB: Klimatrisker kan påverka bostadsvärdet

Höjda havsnivåer och ökad nederbörd – klimatförändringarna väntas drabba även Sverige.

Men kunskapen om hur värdet på bostäder i Sverige påverkas av hur pass klimatutsatta de är behöver bli bättre, enligt SBAB:s chefsekonom.

”MSB och SMHI bedömer att det inom en 30-årsperiod kommer vara flera områden i Sverige som kommer att vara särskilt riskutsatta för översvämningar, genom havsnivåhöjning men också på grund av ökad nederbörd. Så om du köper ett hus i dag och ska bo där i minst 30 år, då är vi framme vid den tidpunkt där det börjar bli problem”, säger Robert Boije, chefsekonom vid SBAB, till TT.

Förutom att det saknas svenska studier på hur värdet på hus belägna i översvämningskänsliga områden påverkas är kunskapen hos både bostadsägare och myndigheter dålig, menar Boije som tar upp ämnet i en debattartikel i Sydsvenskan.

Utifrån de internationella studier som gjorts på ämnet kan man dra vissa slutsatser, säger han.

”När det sker en översvämning så drabbas värdet på huset väldigt mycket. Men däremot snabbt efter översvämningen så har den negativa priseffekten försvunnit. Det tyder på att minnet är kort bland de som köper hus. Därför är det viktigt att kontinuerligt påminna om att detta är en reell risk”.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en lista med 25 särskilt utsatta områden.

”Jag tror inte det är många som känner till den, så den skulle man kunna sprida på ett bättre sätt än vad som gjorts”, säger Boije.

Även kommuner och landsting behöver bättra på sin kunskap, säger Boije. Kommuner bör exempelvis se över i vilka områden de beviljar bygglov och kommuner och landsting bör snabbare ta fram risk- och sårbarhetsanalyser, något de enligt lag ska göra.

”Förebyggande åtgärder är bland annat att bygga vallar och inte bevilja bygglov i alltför låglänta riskutsatta områden”.

Trots att det kan verka långt fram i tiden tills Sverige märker av klimatförändringarna är det viktigt att ta detta på allvar redan nu, menar Boije.

”Värdet på ditt hus kan sjunka långt innan problemen blir akuta eftersom värdet styrs av förväntningar om vad som kan komma att ske i framtiden”.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?