SBAB höjer boränta

Statliga SBAB släpper upp sin tvååriga boränta. Därmed backar banken ett steg från sin offensiv i räntekriget.

Bild:Anders Wiklund/TT

SBAB höjer listräntan för bolån med två års bindningstid med 0,05 procentenheter.

”Anledningen till höjningen av den tvååriga bolåneräntan är att marknadsräntorna har stigit”, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Lån med övriga bindningstider lämnas oförändrade. Förändringen gäller även SBAB:s partners ICA Banken, Ikano Bank och Sparbanken Syd.

Det var i början av december som SBAB i en högst ovanlig manöver sänkte sin officiella tvåårsränta till en nivå under bankens rörliga ränta.

Bakom beslutet låg en kombination av strävan att få fler kunder att binda sina bolån och SBAB:s möjligheter att hitta billig finansiering, uppgav banken.

Men nu tickar SBAB:s tvååring alltså uppåt igen.

Listräntan för två års bindningstid höjs från 1,59 procent till 1,64 procent. Tvååringen är dock även efter höjningen snäppet lägre än SBAB:s rörliga officiella tremånadersränta på 1,69 procent.

Nivåerna är låga i jämförelse med storbankernas listräntor. Men de ska jämföras med de verkliga räntor som bolåntagare betalar, efter förhandlade rabatter.

Enligt SCB uppgick den genomsnittliga rörliga räntan för nya bolån i januari till 1,58 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?