Annons

SBAB: Förväntningar på bopriserna rasar

Andelen bostadsägare som tror att priset på den egna bostaden kommer att sjunka det närmaste året sticker i höjden samtidigt som färre tror på stigande priser. De flesta räknar dock med stillastående priser och på tre års sikt är det en majoritet som räknar med prisuppgångar.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Det visar SBAB Boolis kvartalsvisa boprisförväntningar, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. 

”Jämfört med första kvartalet är pessimismen nu klart större än tidigare, vilket självklart är färgat av coronakrisen. Men resultatet av vår undersökning, jämfört med SEB:s indikator och Skops senaste undersökning som omfattar delvis andra grupper, tyder på att de som äger sin bostad är betydligt mer optimistiska om prisutvecklingen det närmaste året än andra”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

På ett års sikt tror 25 procent av de som äger en bostad att priset på den egna bostaden kommer att öka, medan 31 procent tror att det kommer att sjunka. I februari var motsvarande andelar 59 respektive 4 procent.

SBAB noterar att de flesta, 33 procent, räknar med stillastående priser, samma prognos som SBAB själva har för det närmaste året.

På tre års sikt är det en majoritet som tror på stigande bostadspriser, även om förväntningarna dämpats en del. 51 procent tror på en prisuppgång och 9 procent spår en nedgång, jämfört med 60 respektive 5 procent i februari.

”Att betydligt fler tror på stigande bostadspriser på tre års sikt jämfört med på ett års sikt, är knappast förvånande. På kort sikt spelar förstås coronakrisen in på förväntningarna. Och sett över en längre tidsperiod brukar bostadspriserna öka”, säger Robert Boije.

Han påpekar dock att SBAB själva inte är lika optimistiska om bostadspriserna, utan de tror att svagt stigande långräntor i kombination med en svag utveckling av hushållens inkomster kommer att hålla tillbaka bostadspriserna. 

”Avgörande för bostadsprisernas utveckling både i närtid och på lite längre sikt blir förstås vad arbetslösheten tar vägen i kölvattnet av coronakrisen. Här är osäkerheten om utvecklingen förstås mycket stor”, säger Robert Boije.

Bland de bostadsägare som tror på sjunkande bostadspriser det kommande året är den vanligaste orsaken till detta ett svagt efterfrågeläge, följt av stramare krav på bankernas kreditgivning.

Bland dem som räknar med stigande bostadspriser är huvudskälet till den prognosen ett högt efterfrågetryck i det egna bostadsområdet. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera