Annons

SB: Högre disponibla inkomster och lägre finansiellt sparande

Hushållens disponibla inkomster ökade med 5,0 procent i löpande priser under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2016. Rensat för inflation ökade de disponibla inkomsterna med 3,5 procent.

Det visar SCB:s nationalräkenskaper.

Hushållens finansiella sparande minskade med 4,2 miljarder kronor, till 18 miljarder kronor. Sparkvoten, exklusive sparande i premie- och tjänstepensioner, uppgick till 0,6 procent.

Det offentliga finansiella sparandet visade ett underskott på 13,6 miljarder kronor, vilket var en förbättring med 1,2 miljarder kronor jämfört med motsvarande kvartal 2016.

Statens finansiella sparande visade ett överskott med 7,9 miljarder kronor och sociala trygghetsfonder ett underskott på 2,8 miljarder kronor. Kommunernas finansiella sparande visade ett underskott på 10,9 miljarder kronor och landstingen visade ett underskott på 7,9 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?