1515

Savills IM miljardsatsar på Ikea-fastigheter

Fastighetsfondförvaltaren tar fajten mot e-handeln med ny fond.

”Prissättningen på handelsfastigheter i Norden är attraktiv”, säger Nordenchefen Peter Broström.

Bild:Alexander Blinov

Savills Investment Management trotsar e-handelstrenden och plöjer ner över en miljard kronor i svenska butiksbyggnader via en nystartad fond.

Det meddelade fastighetsfondförvaltaren på måndagen.

Fonden, Nordic Fund III – Retail, har än så länge tagit in 110 miljoner euro i kapital och redan köpt handelsfastigheter av Ikea i Borlänge, Uppsala, Uddevalla och Haparanda.

Samtliga införskaffade byggnader ligger i anslutning till Ikea-varuhus, kring vilka vidsträckta handelsområden i flera fall vuxit fram på senare år.

”Det är sådana områden som dominerar handeln idag”, säger Peter Broström, Nordenchef på Savills IM.

”Det är ett otroligt fokus på huvudstäderna, men också väldigt hård konkurrens där. Vi kommer lägga större fokus på mellanstora städer”, tillägger han och fortsätter:

”Prissättningen på handelsfastigheter i Norden är attraktiv jämfört med andra segment, vilket ger möjlighet till en högre avkastning om man tillsammans med hyresgäster kan fortsätta utveckla områden så de motsvarar de förväntningar som den moderna konsumenten efterfrågar”.

Nordic III-fonden har en målsättning om minst 7 procent totalavkastning och är tänkt att avvecklas om tio år.

Planen är att ta in omkring 200 miljoner euro till före sommaren och köpa ytterligare 20-30 fastigheter i Sverige Norge, Finland och Danmark under de kommande tre åren.

”Men inte alla kommer ligga intill Ikea-varuhus”, understryker Peter Broström. Hälften av fastigheterna kommer ligga i stadskärnorna, med fokus på ”city-handel”.

Den fysiska detaljhandeln har satts på prov under senare år i takt med att e-handeln tagit allt större marknadsandelar. Flera aktörer lever farligt, menar bedömare.

”E-handeln är en utmaning”, medger Peter Broström. ”Men vi tror att den här typen av fysisk handel, där man lockar genom att skapa en helhetsupplevelse, kommer vara mer motståndskraftig. Det handlar om att kombinera olika saker”.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?