Annons

Saudiske kronprinsen förklarar tillslag: "Korruptionens cancer"

Den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman liknar landets korruption med en cancer, och förklarar tillslaget mot ett antal prinsar förra året.

Lyxhotellet Ritz Carlton i Saudiarabiens huvudstad Riyad förvandlades till ett sorts fängelse förra året, när kronprisen gav order om att ett 381 prinsar, affärsmän och högre tjänstemän skulle föras dit.

I en intervju med Washington Post förklarar Mohammad bin Salman att hans kupp var ett exempel på en typ av chockterapi som landet behöver för att tackla korruption.

"Du har en kropp som har cancer överallt, korruptionens cancer. Du behöver cellgiftsbehandling, chocken av cellgiftsbehandling, för att inte cancern ska äta upp kroppen", säger han, och tillägger att utan tillslaget skulle landet inte klara budgeten.

Enligt Reuters ska kronprinsen ha fått in motsvarande mer än 800 miljarder kronor till statskassan genom överenskommelser på lyxhotellet, och de flesta av de frihetsberövade har släppts.

56 personer är fortsatt frihetsberövade, och riskerar att ställas inför rätta.

I intervjun uppger kronprinsen att han inte utesluter att rättighetsaktivister kan komma att släppas inför hans besök i USA senare i mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?