Annons

Saudiske energiministern får sparken – oljepriset är för lågt

Energiminister Khalid al-Falih får lämna sin post. Det beskedet gav det saudiska kungadömet på söndagen, rapporterar flera medier.

Saudiarabiens starka man, Muhammed bin Salman
Saudiarabiens starka man, Muhammed bin SalmanFoto:Amr Nabil

Den petade energiministern tros få betala det politiska priset för att oljan handlas långt under det pris som behövs för att balansera den saudiska budgeten, enligt analytiker till the Guardian. 

”Falih var arkitekten bakom de överenskomna produktionssänkningarna mellan Opec och Ryssland och en övertygande talesperson för ansträngningarna att höja oljepriset de senaste tre åren”; säger Derek Brower, som företrädet RS Energy Group till Financial Times. 

Ersättaren, kung Salmans fjärde son, tillika kronprinsen Mohammed bin Salmans halvbror, har arbetat på oljeministeriet i olika framträdande roller sedan 1980-talet.

 Det är första gången en familjemedlem placeras på den mäktiga posten. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?