Annons

Saudiarabien varnar för sanktioner

Saudiarabien kommer att besvara varje bestraffning av landet med ännu kraftfullare åtgärder.

Uttalandet kommer sedan USA:s president Donald Trump flaggat för omfattande åtgärder mot kungadömet, om det visar sig ligga bakom journalisten Jamal Khashoggis försvinnande.

"Kungadömet försäkrar att alla hot och försök att undergräva landet förkastas totalt, oavsett om det sker genom hot om ekonomiska sanktioner, användandet av politiska påtryckningar eller upprepande av falska anklagelser", säger en källa nära det politiska styret till den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Källan tillade att Saudiarabien kommer att bemöta detta med ännu större kraft.

Senare under dagen skev den saudiska ambassaden i Washington vad som kallades ett klargörande på Twitter. I tweeten tackade ambassaden de länder, inklusive USA, för att de inte avstått från att dra några slutsatser i fallet Khashoggi.

USA:s president Donald Trump hotade så sent som i lördags med bestraffning om det skulle visa sig att regeringen i Riyad ligger bakom Kashoggis försvinnande. Och i den amerikanska kongressen har röster höjts om att införa sanktioner mot Saudiarabien.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland har meddelat att de ser ytterst allvarligt på fallet med den försvunna journalisten.

Det saudiska tv-bolaget al-Arabiyas chef varnade på söndagen för att sanktioner mot landet kan leda till en global ekonomisk katastrof.

Detta eftersom det skulle innebära att Saudiarabien inte kan leverera den mängd olja som världsmarknaden behöver för att hålla priserna på en rimlig nivå.

Jamal Khashoggi, som bland annat arbetade som kolumnist för Washington Post, har inte setts till sedan han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Turkiska myndigheter har hävdat att Khashoggi mördats inne på beskickningen.

Saudiarabien har förnekat anklagelserna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera